Volonteri jak oslonac u pandemiji

Gradiška Republika Srpska

Volonterski servis Republike Srpske, koji predstavlja krovnu organizaciju za volontiranje, u bazi ima više od 11.000 volontera, a oni su od formiranja mreže 2014. godine dali ogroman doprinos brojnim volonterskim akcijama širom Srpske i nisu posustali ni tokom pandemije.

Iz ovog servisa su naveli da su volonteri od početka pandemije virusa korona bili od velikog značaja, naročito starijim osobama, te osobama u izolaciji, budući da su širom RS bile organizovane akcije pomoći, u smislu raznošenja hrane, lijekova i slično.

Najveći napor u ovim akcijama dali su volonteri Crvenog krsta, zbog čega je Crveni krst RS proglašen najboljim organizatorom volontiranja u RS za 2020. godinu.

Pokazati humanost, solidarnost i podršku u doba pandemije nije mala stvar i još jednom su volonteri pokazali da su na visini zadatka ma kakve okolnosti bile. Iz Volonterskog servisa su podsjetili da je lani i povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, održana republička volonterska akcija “Formiraj lanac”, u kojoj je istovremeno održano osam akcija u osam lokalnih zajednica.

Tanja Šnjegota, izvršna direktorica Volonterskog servisa Republike Srpske, rekla je za “Nezavisne” da se volontiranjem bavi više od 10 godina i da je mnogo prilika i načina kako se može pokazati volonterizam.”Počela sam da volontiram 2010. godine u Udruženju ‘Cezar’. Kada uđete u neku omladinsku organizaciju, pružaju vam se razne prilike da volontirate”, navela je Šnjegota.

Istakla je da su organizovali razne akcije – od ekoloških do humanitarnih.”Kroz volontiranje se stiču mnogi benefiti, širi se mreža kontakata, te se stiču novi prijatelji. Nakon dugogodišnjeg volontiranja uspjela sam i da se zaposlim. U najljepšem sjećanju mi je projekat uređenja omladinskog parka u Srpcu. To je bilo uređenje zapuštene površine koju smo kroz dva mjeseca volontiranja pretvorili u mjesto okupljanja mladih, s propratnim sadržajima za djecu i odrasle kao što su teretane na otvorenom, igralište za basket i drugo”, naglasila je Šnjegota.

Inače, Volonterski servis RS okuplja 15 lokalnih volonterskih servisa u Srpcu, Laktašima, Gradišci, Banjaluci, Derventi, Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Prijedoru, Bijeljini, Rudom, Zvorniku, Gacku, Trebinju, Srebrenici i Foči.

U Volonterskom servisu su rekli da se na volontiranje uglavnom odlučuju srednjoškolci, ali je primijećena i zainteresovanost osnovaca, koji moraju sačekati 15 godina da bi mogli dobiti volontersku knjižicu.”Tu su često i studenti, u zavisnosti koje su akcije u pitanju. Lokalni servisi smješteni su u omladinskim organizacijama, tako da upravo korisnici omladinskih organizacija, srednjoškolci, budu najčešći volonteri”, naveli su u Volonterskom servisu RS.

Istakli su da je izuzetno značajno biti volonter, naročito za mlade ljude, budući da volontiranje utiče na razvoj sopstvene ličnosti, na širenje vidika, razvoja osjećaja pripadanja, empatije i korisnosti.”Pomoći drugom je human gest i zato su volonteri oduvijek bili među najplemenitijim ljudima na svijetu. Volonterizam je važan dio društvenog života jer kroz humanitarni i društvenokorisni rad upoznajemo druge ljude, s kojima razmjenjujemo iskustva i činimo našu zajednicu ljepšom i uređenijom sredinom za život”, naglasili su u Volonterskom servisu RS.

Zorana Selak, volonterka iz Gradiške, kazala je za “Nezavisne” da se volontiranjem bavi od 2016. godine.”Za mene je volontiranje krenulo iz želje da promijenim nešto u našem društvu. U sklopu svog volonterskog angažmana imala sam mnoge akcije, išla sam na različite edukacije i imala sam priliku da napišem svoj prvi projekat, koji je uspješno sproveden. Lično sam i profesionalno sebe nadogradila kroz volontiranje. Omiljena akcija mi jeste moj prvi projekat koji sam sprovela, a to je uređenje i farbanje šetališta, odnosno keja u Gradišci”, rekla nam je Selakova.

/nezavisne/