Skandal u “Narodnom frontu” – zamijenjena beba?

Region

Prije dva dana MUP-u je, a nešto prije toga i Tužilaštvu, prijavljena sumnja da je beba zamijenjena u porodilištu „Narodni front“ u Beogradu, pišu mediji.

Prema pisanju Večernjih novosti, prijavu je podnio Stefan Živanović (27), koji tvrdi da se sve desilo u junu 2016, kada se njegova supruga porađala u GAK „Narodni front“ u Beogradu. Kaže da je 2. juna rodila dječaka, koji je na porođaju ocjenjen sa ocenom 9/10.

No, prema njegovoj tvrdnji, nakon raznih peripetija i analize DNK, te nakon sumnje da su dobili bebu koja nije njihova, dječak s Downovim sindromom koji im je doveden, ostao je u bolnici dok je njegova supruga izašla.

Ubrzo je, na preporuku Centra za socijalni rad, dječak smješten u Centar za zaštitu dojenčadi, djece i mladeži u Zvečanskoj ulici, gdje se i danas nalazi, prenose “Novosti”.

“Moja je supruga imala školsku trudnoću, svi su rezultati bili sjajni. Rođenjem je beba dobila visoku ocjenu. Svu ju je omamila anestezija nakon carskog reza, kada ju je sestra slikala s našim sinom, a fotografiju poslala u Viber. “Kasnije smo shvatili da nam je dala signal da se nešto čudno događa”, rekao je Živanović.

Prema njegovim riječima, još jedna neobična stvar je broj bolničkog protokola koji je na ruci svake majke, a koji se mora podudarati s brojem koji se također stavlja na ruku novorođenčeta.

Broj njegove supruge bio je, kako kaže, u početku na djetetovoj ruci, s lijeve strane, a kad su joj, nakon što se probudila iz anestezije, doveli dječaka s Downovim sindromom, on jednom nije imao narukvicu, a zatim ju je imao na sebi desna ruka. Broj je bio potpuno drugačiji.

Različiti brojevi potom su upisani i na prijavi rođenja, dok u krštenici piše da je otac Saša Živanović, navode dalje Novosti.

„Pošto smo izrazili sumnje, tadašnja načelnica dr Snežana Rakić rekla je da će se o trošku bolnice uraditi DNK analiza na Institutu za sudsku medicinu. Izvještaj koji je stigao čitan je pred šest svjedoka“, kaže Stefan Živanović.

U izveštaju u koji su „Novosti“ imale uvid, od 10. juna 2016, a koji je potpisao i pečatirao pedijatar dr Milan Panić, navodi se da je rezultat DNK analize stigao tog dana u 14.35, i da se u njemu potvrđuje da su Stefan i Bojana roditelji djeteta, ali u nastavku piše da je otac Aleksandar Marinković. Takođe, navodi se da je dijete rođeno 2. juna u 22.15, iako je rođeno u 22.55. Dr Panić piše i da je odmah pozvao dr Olivera Stojkovića na Institutu za sudsku medicinu i ukazao mu na greške. Preko vozača svi primjerci DNK izvještaja su poslati nazad, na Institut, na ispravku.

Nakon toga, njegova je supruga napustila rodilište bez djeteta. Stefan tvrdi da je to bio prijedlog liječnika. Ubrzo je Centar za socijalni rad predložio da potpišu dokument kojim se dijete povjerava na privremenu skrb Zvečanskoj. Nakon pet godina nesretni dječak i dalje je u Centru, a Stefan ga nije smio vidjeti zbog korone.

“Kada smo pokušali pregledati službene papire u” Narodnoj fronti “i vidjeti tko je registriran pod brojem 2884, to nam nisu smjeli dati. Dugo smo bili u šoku, prije tri i pol godine dobili smo djevojčicu. No, počeo sam prikupljati dokumentaciju kako bih mogao pokrenuti postupak. Policija i tužiteljstvo rekli su da je zabranjeno mijenjati DNK izvještaje, a zdravstvena inspekcija da je mijenjanje narukvica za bebe kazneno djelo “, kaže Živanović.

/Novosti/*