IN MEMORIAM – DR MILUTIN VUČKOVAC (video)

Gradiška Mjesne zajednice

DJETE KOZARE I LOGORAŠ, primarijus dr Milutin Vučkovac (1934.-2021), senator RS, ugledni ljekar – ginekolog, za potpisnika ovih redova (od)uvijek je spadao u vrh galerije najomiljenijih sugrađana.

Za one koji ne znaju ili nedovoljno znaju podsjetiću: dr Vučkovac je rođen u Gornjim Podgradcima podno Kozare. Kada je imao šest godina, dok je bio sa sestrom Zorom i Jelisavetom, roditeljima i djedom, upoznao je najsuroviju stranu strahota Drugog svjetskog rata. U jednoj od reportaža koje sam pisao za “Večernje Novosti” citirao sam Milutina Vučkovca:

“Sjećam se kad je gorjela mesna pilana 1941. Po našem mjestu su se smjenjivale razne vojske. Pucnjava nam je ledila krv, a onda smo jednog dana sa majkom Draginjom krenuli u bijeg od ustaša. Čim smo stigli u Staru Gradišku razdvojili su djecu i žene od muškaraca. Tada sam djeda vidio posljednji put.”

Dr Vučkovac je prošao kroz dječije logore, a golobradog dječaka ta životna kalvarija zaustavila se u Jastrebarskom gdje je bilo prihvatilište za djecu. Po završetku rata Milutin se školovao da bi dogurao do vrhunskog ginekologa. Mnoge njegove kolege su naučile “zanat” od primarijusa i doktora, profesora i iznad svega, dobrog čovjeka.

Koliko je naših sugrađana porodio dr Vučkovac – ni on sam nije vodio preciznu evidenciju. Brojka je sigurno za svaki respekt. Susret sa – meni jednim od najomiljenijih ličnosti ovog grada – nije mogao proći bez podsjećanja na prošla vremena.

Bio je i ostao zaljubljenik u veliki i mali fudbal koji je igrao rekreativno dok su ga noge “slušale”. U znak zahvalnosti u rodnim Podgradcima stadion odavno “nosi” njegovo ime. Danas je doktor narušenog zdravlja, slabi mu vid, ali je zadržao optimizam i osmjeh koji ga čini sretnijim i – mlađim. Poživi nam dugo, dobri naš doktore.

/Banjaluka.com, autor: Slobodan Pešević/ Boba V./*