RASTE SVIJEST O BEZBJEDNOSTI Veliki broj korisnika redovno daje aplikacijama pristup mikrofonu i kameri

Tehnologija

Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvijek daje dozvolu za pristup njihovom mikrofonu ili veb-kameri. Ove rezultate dalo je globalno istraživanje u kome je učestvovalo 15.000 ljudi, a koje je sprovela kompanija Kasperski.

Međutim, generalna svijest o bezbednosti korišćenja veb-kamere je obećavajuće visoka, sa skoro šest od deset ispitanika (59%) koji su zabrinuti da ih neko može posmatrati kroz njihovu veb-kameru, bez njihovog znanja, dok je 60% zabrinuto da se to može učiniti pomoću malicioznog softvera.

To pokazuje da će veći broj ljudi proaktivno zaštititi svoju tehnologiju u budućnosti dok se prilagođavaju radu na daljinu i ulozi koju imaju aplikacije za saradnju.

Tokom protekle godine, oslanjanje na video konferencije dovelo je do ogromnog rasta u korišćenju aplikacija kao što je Majkrosoft Tims, čije korišćenje je od juna 2020. godine poraslo za 894% u poređenju sa njegovom uobičajenom upotrebom u februaru 2020.

Takođe je došlo do gotovo svjetske nestašice veb-kamera, pri čemu su mnogi vodeći dobavljači primjetili da je došlo do znatno povećane potražnje, piše b92.

/srpskainfo.com/*