OGORČENI NA POSTUPANJE POLICAJACA Psihički bolesna žena udarila šakom u glavu socijalnu radnicu

Banja Luka Hronika

U službenim prostorijama Centra za socijalni rad u Banjaluci odigrala se još jedna drama, a samo zahvaljujući prisebnosti socijalnih radnica i njihovih radnih kolega izbjegnute su teže posljedice.

Smirivanju situacije nije pomogla ni očekivana intervencijа trojice policijskih službenika koji su, kako navode naši sagovornici, svojim postupanjem, odnosno neprofesionalnim ponašanjem, samo dolili ulje na razbuktalu vatru, a što je moglo dovesti do katastrofalnih posljedica.

Slučaj se dogodio u četvrtak u radno vrijeme, kada je u kancelariju banjalučkog CSR upala žena sa ozbiljnim psihičkim problemima i na socijalne radnice počela bacati sve što joj se našlo pod rukom.

Stranka je, kako saznaje Srpskainfo, zamjerala socijalnim radnicama način na koji je regulisan kontakt s njenim maloljetnim djetetom, koje je povjereno na čuvanje ocu.

– Zaštitarska služba nije ni obraćala pažnju na nju, jer se radilo o ženi, ali kada je ušla u kancelariju na socijalne radnice je bacala stolice i druge predmete prijeteći da će ih pobiti i zaklati – ispričao je odlično obavješteni sagovornik Srpskainfo.

Neprofesionalno ponašanje

Ubrzo je alarmirana policija, ali je do njihovog dolaska psihički rastrojena žena pobjegla iz CSR.

– Policajci su došli i na jedan jako neprofesionalan način razgovarali sa socijalnom radnicom. Pitali su gdje stanuje ta žena, socijalne radnice su odgovorile da živi na Laušu, a policajci kao da su jedva dočekali da saopšte kako to nije njihova nadležnost, te da pozovu drugu policijsku stanicu – ispričao je naš sagovornik.

Policajci su ubrzo otišli, ali se vidno rastrojena žena vratila u prostorije CSR, a ubrzo za njom i već pomenuti policijski službenici.

Tada dolazi do novog zapleta.

Umjesto da policijski službenici postupe u skladu sa Zakonom o zaštiti mentalnog zdravlja, koji jasno nalaže da lice sa smetnjama u mentalnom zdravlju odvedu u najbližu službu hitne medicinske pomoći doma zdravlja, oni to odbijaju.

– Policajac je toliko bio neprofesionalan i bahat da je socijalnoj radnici, i to pred psihički rastrojenom strankom, prijetio krivičnom prijavom ukoliko socijalna radnica ne pođe s njima na Kliniku za psihijatriju. Sve je to, naravno, dalo vjetar u leđa psihički bolesnoj ženi – objasnio je naš sagovornik.

Drama ni tu nije prestala.

Brutalan napad

Nakon što su svi zajedno, odnosno socijalne radnice, policajci i psihički rastrojena žena, došli u Kliniku za psihijatriju, policijski službenici ubrzo odlaze i ostavljaju u prostoriji socijalne radnice s rastrojenom strankom i psihijatrom.

– U jednom trenutku ta žena ustaje i udara šakom u glavu socijalnu radnicu, koja se uspijeva zaštiti rukama da ne dođe do težih posljedica – dodao je naš izvor.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na kraju je psihijatar rekao socijalnoj radnici da je pacijentkinja u takvom stanju da bi na ulici mogla izvaditi nož i počiniti ubistvo!

– Socijalni radnici su uvijek krivi. U konkretnom slučaju radilo se o regulisanju kontakta stranke s maloljetnim sinom čije staranje je povjereno ocu. Da dijete nije predato ocu pitanje je šta bi se dogodilo s obzirom na psihičko stanje u kojem se nalazi nesrećna žena, a i tada bi socijalni radnici bili krivi što nisu izuzeli dijete na vrijeme – zaključio je naš sagovornik.

Policija ćuti

Iako smo poslali upit Policijskoj upravi Banjaluka da li su informisani o napadu u prostorijama banjalučkog CSR, odnosno da li će protiv neprofesionalnih policajaca biti pokrenut odgovarajući postupci, odgovor još nismo dobili.

Napad koji se dogodio u Centru za socijalni rad Banjaluka nije prvi takav, pa se socijalni radnici pitaju da li neko treba da izgubi glavu da bi sistem nešto konkretno preduzeo. Iako navode da su svakodnevno izloženi prijetnjama stranaka zbog posla koji obavljaju, socijalni radnici kao veći incident pamte onaj iz novembra 2019. godine. Tada su takođe na meti nasilnika bile socijalne radnice. Teže posljedice spriječile su radne kolege koje su uspjele savladati nasilnika i zadržati ga do dolaska policije.

– Zar je stvarno potrebno da neko izgubi glavu, pa da se onda stvari promjene. Očigledno da je to modus operandi u ovoj zemlji – naveo je socijalni radnik čiji je identitet poznat redakciji Srpskainfo.

Iz CSR Banjaluka su potvrdili da su o neprofesionalnom ponašanju policijskih službenika obavijestili nadležne u MUP RS.

– Ponašanjem policijske patrole na licu mjesta stekao se utisak neprofesionalnog ponašanja prema stručnoj radnici koja je napadnuta, te je umjesto zaštite koleginice stvorena potpuno drugačija atmosfera, usljed čega je stručna radnica ponovo fizički napadnuta u prostorijama Klinike za psihijatriju. Policijski službenici su napustili prostorije klinike prije smještaja lica koje je ugrožavalo život i bezbjednost drugih osoba – naveli su u odgovoru iz CSR Banjaluka.

/srpskainfo.com/*