Trka s vremenom u Sueskom kanalu, golemi brod guraju tegljači, a milijarde dolara nestaju…

Svijet

Šef Sueskog kanala admiral Osama Raba nije rekao koliko će dugo trajati napori da se pokrene brod

Egipat je u četvrtak najavio punu obustavu plovidbe Sueskim kanalom, gdje traju napori da se pokrene divovski kontejnerski brod koji je blokirao plovni put, na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovinskih ruta.

Brod s panamskom zastavom Ever Given u utorak se zbog pješčane oluje nasukao u kanalu, zbog čega su druga teretni brodovi ostali blokirani od prolaska glavnom trgovačkom rutom.

Brod dugačak 400 metara bio je na proputovanju iz Kine prema Rotterdamu.

U četvrtak je šef Sueskog kanala (SCA) koji je pod državnom upravom, admiral Osama Rabae, rekao je da će navigacijski saobraćaj biti privremeno obustavljen tokom posljednjih pokušaja da se pomakne Ever Given.

“U nastojanju pokretanja broda osam divovskih tegljača je vuklo i guralo brod”, rekao je Rabae u saopštenju. Nije rekao koliko će dugo trajati napori da se pokrene brod.

Photo by -/various sources/AFP

Trinaest brodova je u srijedu otplovilo iz Port Saida prema jugu.

“Od njih se očekivalo da nastave svoj tranzit kroz kanal prema predviđanjima vezanima uz vrijeme izvršavanja radova flotacije na zaustavljenom brodu”, rekla je SCA u saopštenju. “No, moralo je doći do primjene alternativnog scenarija prema kojem bi svi brodovi mogli spustiti sidro u području predviđenom za čekanje u Gorkim jezerima, sve dok se plovidba u cijelosti ne pokrene”, dodano je, s referencom na slana jezera koja su dio kanalskog sistema.

Akcije da se oslobodi Ever Given mogle bi potrajati nekoliko dana, rekao je jedan stručnjak za online izdanje egipatskih državnih novina al-Ahram.

Sueski kanal jedan je od glavnih egipatskih izvora prihoda, uz turizam i novčane doznake iseljenika.

2015. godine, Egipat je otvorio 35-kilometarski produžetak koji prolazi paralelno uz istorijski kanal, koji je otvoren 1869. godine.

Produžetak omogućuje dvosmjerni saobraćaj uz prethodno jednosmjerni kanal te je osmišljen da smanji vrijeme čekanja brodova.

2015. godine egipatske vlasti su predvidjele da će novi prolaz povećati godišnji prohod Sueskog kanala s 5 milijardi dolara na 13 milijardi dolara do 2023. godine.

Plovni put povezuje Mediteran i Crveno more, zbog čega je to najkraća trgovinska ruta između Azije i Europe.

Barem 18.000 brodova kroz kanal prođe u jednoj godini, prema riječima egipatskih službenika.

/jutarnji list/