Stiže cjepivo protiv covida-19 u obliku kapsule, djelotvorno nakon jedne doze?

Svijet Zdravlje

Premas Biotech se bavi razvojem cjepiva i tehnologija za liječenje raznih bolesti, a nedavno su objavili da u suradnji ss firmom Oramed Pharmaceuticals Inc. rade na razvoju oralnog cjepiva protiv covida-19. Riječ je o cjepivu u obliku kapsule koje je djelotvorno već nakon prve doze.

Kako bi što prije mogli staviti svoje cjepivo na tržište, Premas, Oramed i drugi dioničari osnovali su Oravax Medical Inc. Nakon jedne doze kapsule Oravax, počela je proizvodnja antitijela u pilot istraživanju koje je provedeno na životinjama, a to ukazuje na djelotvornost ovog cjepiva.

 Oravaxovo cjepivo pokrenulo je i sistemski imunološki odgovor kroz imunoglobulin G (IgG), najčešće antitijelo u krvi i tjelesnim tekućinama koje štiti od virusnih infekcija, i imunoglobulin A (IgA) koji štiti dišni i gastrointestinalni trakt od infekcije.

Dosadašnji podaci pokazuju da je cjepivo sigurno, djelotvorno te da stvara visoke titre neutralizirajućih antitijela, prenosi Business wire. Suosnivač i generalni direktor Premas Biotech dr. Prabuddha Kundu naveo je da ovo cjepivo može brzo napredovati u kasnim fazama kliničkih ispitivanja, a najavio je i da bi uskoro trebali biti objavljeni klinički podaci.

Izvršni direktor firme Oramed Nadav Kidron rekao je da je uzbuđen jer bi njihov kandidat za cjepivo mogao pomoći da se pandemija prije završi.

“Oralno cjepivo protiv covida-19 eliminisalo bi niz prepreka u distribuciji cjepiva i omogućilo bi ljudima da cjepivo primjenjuju sami kod kuće”, rekao je Kidron, navodeći da će to ujedno biti ključna prednost cjepiva u obliku kapsule ako se protiv covida-19 bude trebalo cijepiti svake godine.

/n1/