Bečani u nevjerici: Ulaz u trgovine bit će moguć samo s negativnim testom na koronu?

Svijet

To što je uspjelo koronavirusu i njegovim mutantima, do sada nije uspjelo još nikome u Austriji: zabraniti ulazak u trgovine (osim prehrambenih i sl.) onima koji ne mogu pokazati negativni PCR ili antigen test.

To je najnoviji razvoj događaja na Istoku ove alpske zemlje, koji bi trebao prvo vrijediti samo četiri dana, odnosno od 7. do 10. aprila za tri, britanskom sojem najzaraženije austrijske pokrajine, Beč, Donju Austriju i Gradišće. Barem bi se to tako moglo dogoditi, ako se ostvare najave jer još se očekuju detalji novih mjera, kao i reakcija austrijske javnosti.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober najavljivao je nove strožije mjere  na zajedničkoj konferenciji za novinare s  čelnicima te tri pokrajine, Michaelom Ludwigom, Johannom Mikl-Leitner i  Hansom Peterom Doskozilom, prilikom objave „tvrdog“ lockdowna za to područje od 1. do 6. aprila.

Austrijski mediji danas pišu kako je ostalo mnogo „otvorenih pitanja“, na koje navedeni govornici nisu još znali tačan odgovor, između ostalog, kako dalje od 7. aprila? Tragom te nedoumice, Austrijska novinska agencija APA danas je kontaktirala Ministarstvo zdravlja i pitala hoće li „ulaznica“ za trgovine od 7. aprila zaista biti negativni korona test? 

Isti izvor navodi kako je odgovor glasio „prvo samo četiri dana, od 7. do 10. aprila“. Uz poruku da nakon „prve faze“ slijedi za sedam dana evaluacija aktualnog stanja. To znači sastanak u istom sastavu, ali kako se navodi s „potencijalom proširenja te obaveze“.

Tom prilično znakovitom odgovoru svoj doprinos dao je i austrijski potkancelar i ministar sporta i kulture Werner Kogler svojom izjavom na sjednici Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta kako će „ulazni testovi biti ključ za gotovo sve“.

„Daljnji koraci otvaranja i popuštanja korona mjera tek će moći uslijediti kada ćemo imati više uvida u razvoj događaja s pandemijom. I to uz ulazne testove, kao ključ za gotovo sve, pa tako i sport i kulturu“, istakao je Kogler.

Onim teško pogođenim posljedicama  korona krize je poručio da će „ državni lonac podrške“ biti dodatno napunjen, a sadašnje mjere produžene, kako bi im se pomoglo. Uz molbu: „Strpite se još malo“! Mediji navode kako si mnogi u zemlji, pa tako ni Bečani, bolje rečeno Bečanke ne mogu zamisliti da će prije ulaska u svaku trgovinu za kupnju robe široke potrošnje kao što su cipele, pulover, čarape i ostale „krpice“ morati prvo na testiranje. I da će negativan korona test biti „ulaznica“ u trgovine.

Da podsjetimo, trenutno je u Austriji „ulazni test“ obavezan za odlazak frizeru, pedikeru, maseru, kozmetičaru i za druge uslužne djelatnosti u kojima je pružalac usluge u direktnom kontaktu s korisnikom.

/večernji list/