Zašto djeca u Srbiji pale ikone i kunu se u ukizam “do smrti”(video)

Društvo Region Video

Ona je 2000. godište, a na TikToku je prati milion fanova i oni su izmislili nešto što nazivaju novom religijom – Ukizmom.

Kad god se u javnosti pojavi priča o nekom ludom TikTok izazovu, trendu koji bi roditelje trebao natjerati na razmišljanje, komentari mame i tate uglavnom se svode na – djecu treba tući. Zaslužuju batine jer nemate pojma šta rade i kome se klanjaju?

Kad dijete ispod objave o TikTokerki napiše “bukvalno bih se ubila za tebe” ili kad se pod ćebetom klanja i moli svojoj boginji, pali svijeće, ali i ikone i predstavlja kao “vanzemuljac”, ko je kriv? Dijete? TikTokerka? Škola? Televizija? Rijaliti?

Hajde da krenemo od početka.

Ima ta jedna TikTokerka koja se zove Una Kablar, pseudonim joj je “Uki Q”. Ona je 2000. godište, a na TikToku je prati milion fanova i oni su izmislili nešto što nazivaju novom religijom – Ukizmom. Vjeruju u Uki Q, na svojim profilima snimaju kako joj se mole, stavljaju svijeće oko njene slike, prekrivaju se ćebadima i peškirima, pale ikone. Ti fanovi su mahom djeca od sedam do 13 godina.

XMA Header Image

Sadržaj koji Una postavlja na TikTok je kako je i sama rekla u jednom intervjuu “kao kineski butik”.

“Možeš da staviš sve što ti padne na pamet. U neku ruku koliko god da je prozivali to je jako kreativna aplikacija. Ljudi se prikazuju onakvi kakvi jesu, ako to žele naravno. Toliko ima isfoliranih ljudi. Na TikToku vidiš osobu kakva jeste i sadržaj može da se crpi iz svega. Nikad nemam unaprijed isplanirano, samo upalim onu kameru i krenem”, objasnila je ona za IDJTV. Njeni videi variraju od onih u kojim mijenja frizuru, preko onih u kojima navodno pjeva, pleše, pozira.

Onda je vremenom nastao pojam “ukizam”, a njeni maloljetni pratioci – vanzemaljci su počeli da joj se “klanjanju” i posmatraju je kao boginju. Una je objasnila kako je to počelo.

XMA Header Image

“Za mene misle da sam u sekti. Izbio je skandal zato što sam ja otišla da se slikam na groblju, pa je nastala fama kao da sam se ja valjala i skakala po tuđim grobovima. Nama je u suštini bila potreba samo kamena pozadina i bili smo u blizini i rekli smo ‘ajde’ “Za mene misle da sam u sekti. Izbio je skandal zato što sam ja otišla da se slikam na groblju, pa je nastala fama kao da sam se ja valjala i skakala po tuđim grobovima. Nama je u suštini bila potreba samo kamena pozadina i bili smo u blizini i rekli smo ‘ajde’. Zadržali smo se cijelih pet minuta, ali tu je ispao haos”, rekla je.

kao stvarno ne ulazim u to ko u šta vjeruje ali da dijete od maksimalno 10 godina pali ikone i vjeruje u nepostojeći UKIZAM eto nek crknem ja ali poserite se u vaše roditeljstvo kad ne provjeravate šta vam djeca rade

Društvo u kojem živimo nije stvorilo nikakav presedan. Svako je razdoblje u povijesti imalo svoje poremećene sustave vrijednosti. Kako ćemo se nositi s njima, puno ovisi o nama samima. Problem nije u Uni. Nije ni kod djece.

“Često roditelji danas kažu da im djecu vaspitavaju internet, jutjuberi i influenseri – i ovde se radi o disfunkcionalnoj porodici, djecu moraju vaspitavati roditelji”, rekla je za naš portal Ana Mirković psihološkinja i direktorka Instituta za digitalne komunikacije.

Ona navodi i da u normalnim porodicama roditelji primjete da postoje neobičnosti u ponašanju djeteta.

“Pokušavaju standardnim vaspitnim mjerama da otkriju uzroke, utjiču na prag tolerancije, smanje intenzitet reakcije. Razgovaraju sa djetetom, nagrađuju ponašanje koje žele da se zadrži. Ukoliko ne mogu sami – traže pomoć psihologa. Dijete u procesu terapije uči socijalno poželjne modele ponašanja”, zaključuje ona.

Gde su vam djeca, šta rade? Kad ste ih poslednji put pitali kako su, ko im se sviđa, jeste li dovoljno hrabri da zavirite u njihov svijet i da se pozabavite problemom? Ne uz batine naravno, one su samo odraz vaše bespomoćnosti.

/nova.rs/*