Danas su Mladenci – za srećan brak uradite ovo

Društvo

Danas se proslavljaju Mladenci, dan posvećen uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu vjeru stradali 320. godine.

Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste. Tom prilikom oni im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Ovakav način praznovanja Mladenaca je najprije održavan u gradu, a kasnije je prihvaćen i na selu.

brak-mladi-supruznici

Istorija praznika Mladenci

Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, stradali su 320. godine. Za vrijeme cara Likinija ovi mladići su prešli u hrišćanstvo iako je to tada bilo izričito zabranjeno. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i vjerovali su u Isusa Hrista.

Bilo im je zaprećeno da će biti lišeni vojničke časti, na šta je jedan od njih, po predanju – Kandid, rekao: „Ne samo čast vojničku, no i tijela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega„.

Tada je vojvoda Agrikola naredio da ih kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Jedan kamen je pogodio Agrikola i razbio mu zube.

Poslije toga, vojvoda se potpuno izbezumio od bijesa i mržnje i naredio da vojnike svuku, povežu konopcima i bace u jezero koje se ledilo od ljutog mraza. Unaokolo su bili stražari, a da bi im muke bile veće, na obali je postavio toplo kupatilo, osvijetljeno ogromnim bakljama i okruženo vatrama, gde se pušila topla voda.

Samo jedan od četrdesetorice vojnika je izgubio vjeru i pošao prema toplom kupatilu, ali nije daleko stigao, jer je na pragu kupatila umro.

Noću je sa neba pala neobična svjetlost, koja je zagrijala vodu u jezeru oko vojnika. Sa svijetlošću se na njihove glave spustiše i 39 vijenaca.

Jedan od stražara sa obale, koji je gledao to čudo, skinuo je odjeću, objavivši svima da je hrišćanin i stupio u jezero.

Tada se na njegovu glavu spustio četrdeseti vijenac. Sutradan, cio grad je hrlio na obale jezera, jer niko nije mogao da povjeruje da su vojnici preživjeli noć u jezerskoj vodi, na kojoj je bila debela kora leda, sem oko tijela mučenika.

Tada su knez Lasija i vojvoda Agrikola odličili da ih pogube i spale njihova tijela, a nesagorjele ostatke pobacaju u jezero.

Tri dana poslije pogubljenja, javili su se Mučenici episkopu Petru i pozvali ga da pokupi njihove kosti iz jezera. Episkop je, krišom od vlasti i stražara, u gluvo doba noći otišao sa sveštenicima na jezero.

Tamo je cijelo jezero zasjalo, kao da su se nakupine zvijezda spustile s neba u vodu. Svaka mučenička kost zasjala je zvjezdanim sjajem. Podigli su ih i pokopali kršćanske.

Praznik je u crkvenom kalendaru označen crnom bojom.

Običaji na Mladence

Kako smo već pisali, običaj je da na današnji dan mladi „novopečeni“ supružnici u svoj dom primaju goste. Mladence slave supružnici na taj način obično u prvoj godini braka, oni koji su se vjenčali posle 22. marta prethodne godine.

Na današnji dan žene rano ustaju i umijese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenci. Ovi kolačići simboliziraju dug, sretan i sladak život. Obično se peku i premažu medom. Kolačići su obično kružnog oblika, jer simboliziraju da se jedan krug života zatvara vjenčanjem. Stariji tvrde da nije dobro jesti bilo što što se pojavilo nakon Nove godine prije Mladenaca.

kolac mladencici

Mladenci uvijek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

/putevimapravoslavlja.info/*