Najčešći razlozi žudnje za šećerom

Zdravlje

Žudnja, bilo da je za nečim slatkim, slanim ili hrskavim, često ukazuje na nešto dublje od gladi. U nekim slučajevima žudnja može proisteći iz emocionalnih razloga, poput nostalgije, tuge ili utehe. Ali kada žudnja za šećerom postane česta, vaše tijelo možda šalje fiziološki signal.

Registrovani dijetetičar nutricionista Ajat Slejman, iznio je tri moguća objašnjenja za stalnu želju za šećerom, kao i kako da se sa njom nosite.

Fluktuacija šećera u krvi

Skokovi i padovi šećera u krvi mogu da budu krivi za vašu iznenadnu i snažnu želju za šećerom.

„Kada nivo šećera u krvi padne, vaše tijelo će pokušati da povrati šećer u krvi, pa će žudeti za više hrane“, objašnjava Slejman.

Nezgodna hrana je možda kriva za ova kolebanja šećera u krvi, rekao je za Mind Body Green nutricionista psihijatar dr Đorđije Ede.

Visoko obrađeni šećeri i ugljeni hidrati se brže probavljaju i apsorbuju u tijelu, što dovodi do skokova šećera u krvi.

Da bi se izbjegao pad, Slejman preporučuje da u obroke dodate više proteina i ugljenih hidrata bogatih vlakana. Ovi hranljivi sastojci se sporije probavljaju i pomažu da se održi stabilnost nivoa šećera u krvi, kaže ona. To vam također može omogućiti da se duže osjećate sitim.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum je mineral u tijelu odgovoran za sintezu proteina, kontrolu šećera u krvi, proizvodnju energije i mnoge druge bitne funkcije.

„Kada vam nedostaje magnezijum, vaše tijelo teško unosi energiju u ćelije, zbog čega se osećate umorno i žudite za šećerom“, kaže Slejman.

Da biste bili sigurni da unosite odgovarajući nivo magnezijuma putem hrane, razmislite o uzimanju dodataka ishrani. Uz potencijalno suzbijanje želje za šećerom, magnezijum takođe može da poboljša kvalitet spavanja.

Dehidracija Iako je dehidracija često povezana sa suhim ustima, glavoboljama ili promjenama boje mokraće, ona se također može otkriti željom za šećerom.

„Često pogrešno protumačimo signal žeđi kao signal gladi“, kaže Slejman.

Da biste ugušili ovaj osećaj i podržali hidrataciju, pijte vodu, čaj ili napitak bogat elektrolitima. Ako ste i dalje gladni, razmislite o hidratantnoj grickalici, poput krastavaca, lubenice ili bobica.

/rs.n1info.com/*