“Apelujemo za oštrijim mjerama” Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS poručila da je prioritet staviti epidemiju pod kontrolu

Zdravlje

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Antonija Verhaz izjavila je večeras da zdravstveni radnici apeluju da budu uvedene oštrije epidemiološke mjere i da je sada prioritet stavljanje epidemije virusa korona pod kontrolu.

Verhazova kaže da je virus toliko pritisnuo zdravstveni sistem da su i smještajni i ljudski kapaciteti na izmaku, dok je potrošnja kiseonika i lijekova velika.

– Apelujemo za oštrijim epidemiološkim mjerama. One sredine gdje je bilo `lokdauna` bilježe manji broj inficiranih i na tim mjerama će se morati instistirati – rekla je Verhazova za RTRS.

Ona je navela da je došlo do pojave novih sojeva virusa korona, te da se u UKC javljaju pacijenti sa težim kliničkim slikama, obostranim pneumonijama, a sve je veći broj osoba mlađe životne dobi.

– To je nešto što zabrinjava. Naši kapaciteti su puni. Građani treba ozbiljno da shvate mjere, jer ovo što sada vidimo može u budućnosti skupo da nas košta. Mnogi ne nose maske na ulicama, okupljanja su i dalje prisutna – rekla je Verhazova.

/srpskainfo.com/*