Svijet sve više saznaje o zastrašujućim pričama seksualnog nasilja u Etiopiji

Svijet

Užasni dokazi o seksualnom nasilju dolaze iz regije Tigray u Etiopiji, gdje oružani sukob traje već mjesecima. Prema medicinskim kartonima i svjedočenjima preživjelih, žene grupno siluju, drogiraju, muče i drže kao taoce.

CNN je razgovarao s devet ljekara u Etiopiji i jednim u sudanskom izbjegličkom kampu koji kažu da su zabilježili alarmantan porast slučajeva seksualnog zlostavljanja i silovanja od kada je premijer Abiy Ahmed pokrenuo vojnu operaciju protiv lidera u Tigrayu.

Snage iz susjedne Eritreje učestvuju u vojnoj kampanji na strani vlade Etiopije. Vjeruje se da su hiljade civila ubijene u sukobu. CNN je ranije izvijestio da su vojnici iz susjedne Eritreje počinili ubistva, napade i kršenja ljudskih prava u regiji Tigray.

Odvojene istrage CNN-a i Amnesty Internationala u februaru otkrile su dokaze o masakrima koje su izvršile eritrejske snage u Dengelatu i Axumu. Eritrejska vlada porekla je umiješanost u zločine.

Novi izvještaji o seksualnom nasilju dolaze dok američki predsjednik Joe Biden upućuje senatora Chrisa Coonsa na sastanak s Abiyjem i prenošenje američke “zabrinutosti zbog humanitarne krize i kršenja ljudskih prava u regiji Tigray”. State Department je ranije zatražio nezavisnu istragu zločina počinjenih tokom rata.

Etiopska vlada donedavno je ozbiljno ograničavala pristup novinarima. No, posljednjih sedmica, kako je stranim novinarima dopušten pristup, počinju izranjati zastrašujuće priče o silovanju i seksualnom nasilju.

U četvrtak, CNN-ov partner Channel 4 News objavio je mučan izvještaj o seksualnom nasilju nad ženama u Tigrayu. Izvještaj je obuhvatio intervjue iz sigurne kuće – jedine za koju se vjeruje da djeluje u Tigrayu za preživjele silovanja – gdje oko 40 žena previše traumatiziranih da bi se vratile u svoje porodice ima sklonište i podršku.

Jedna od preživjelih rekla je za Channel 4 News da je nju i još pet žena grupno silovalo 30 eritrejskih vojnika koji su se šalili i fotografirali tokom napada. Rekla je da zna da su to eritrejske trupe zbog njihovog dijalekta i uniformi. Kada je pokušala pobjeći, prisjetila se da su je vojnici zarobili, ubrizgali drogu, vezali za kamen, svukli, i silovali 10 dana.

Izvan sigurne kuće, mnogo više žena i mladih djevojaka liječi se u bolnici za Ayder, glavnoj medicinskoj ustanovi u glavnom gradu regije Mekelle. Većinu su tamo uputile bolnice iz ruralnih područja koje nisu opremljene za postupanje u slučajevima silovanja.

Jedan doktor u bolnici rekao je CNN-u da je posljednjih mjeseci više od 200 žena primljeno zbog seksualnog nasilja, ali zabilježeno je mnogo više slučajeva u ruralnim selima i centrima za interno raseljena lica, bez ograničenja pristupa medicinskoj njezi.

Borbe u Tigrayu, koje su uključivale napade na zdravstvene ustanove, ozbiljno su ograničile pristup liječenju, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak međunarodne medicinske humanitarne organizacije Medecins Sans Frontieres (MSF). Od 106 medicinskih ustanova koje je MSF posjetio u regiji, jedva svaka deseta još je radila, a svaku petu su zauzimali naoružani vojnici.

  1. februara, Etiopska komisija za ljudska prava (EHRC) priznala je da su rat i s njim demontirana regionalna administracija u Tigrayu “doveli do porasta rodno zasnovanog nasilja u regiji”.

/klix.ba/*