SJEĆANJE NA ČOBIJA Pjevao je hitove, dobio nadimak po svjetskoj zvjezdi i oduševio ulogom u seriji “Složna braća” (VIDEO)

Kultura Muzika

Na današnji datum, 20. marta 2009. godine, preminuo je čuveni srpski muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi.

Rodio se 6. juna 1948. godine u Nišu, a budući da mu je otac bio vojno lice, često se selio.

Svoju bogatu karijeru započeo je u Sarajevu. Prvo kao bubnjar, iako je prije toga svirao trombon i violinu.

Vladimi Savčić 1967. godine osniva grupu “Vokins”, a nakon toga sastav “Čobi i njegove sjenke”. Tada i dobija nadimak Čobi, i to svjetskoj muzičkoj zvezdi, Čabiju Čekeru.

Njegova muzička karijera se razvija tokom godina. Postaje član gupe “Pro Arte”, s kojom osvaja brojne nagrade.

Bio je jedan od najpopularnijih pjevača tadašnje Jugoslavije, a pjevao je hitove kao što su “Nemoj draga plakati”, “Lola” , “Plačem”…

Nakon što je grupa “Pro Arte” prestala da radi, Čobi je započeo samostalnu karijeru i sarađivao sa velikim muzičkim imenima, kao što su Đorđe Novković, Arsen Dedić, Kemal Monteno…

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslavije, prelazi iz Sarajeva u Beograd. Čobi je priređivao i mnoge humanitarne koncerte, dobitnik je “Estradne nagrade Srbije” i “Estradne nagrade Jugoslavije”.

Bio je član “Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije”. Takođe, bio je glumac. Sjećamo ga se po ulozi u čuvenoj seriji “Složna braća”, gdje je glumio lik Fikreta Halimića Fike.

Godine 2009. preminuo je nakon borbe sa teškom bolešću. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, piše Telegraf.

/srpskainfo.com/*