Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?

Društvo

mmgradiska 20. mart, 2021.

Na sjevernoj Zenljinoj polulopti danas počinje proljeće u 10.37 časova

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Godinama smo u školskim udžbenicima čitali kako je prvi dan proljeća 21. marta. Proljeće već odavno, točnije više od dvadeset godina započinje dan ranije – 20. martra.

Postoje dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba – astronomska i meteorološka metoda.

Meteorolozi se vode meteorološkim sezonama, koje se temelje na godišnjim padanjima i rastu temperature te stanju atmosfere. Meteorološka sezona koordinira s kalendarom kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Ovim sistemom proljeće počinje 1. marta i traje do 31. maja.

Druga metoda izračunavanja godišnjih doba se temelji na astronomskim sezonama. Oni se odnose na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, uzimajući u obzir ravnodnevicu i solsticij. Tehnički rečeno, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnost Zemljine

Na dan proljećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja posjeduje atmosferu koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.