BANJALUČKI LIST “RAZVITAK” IZ 1938. Znate li šta su “Babine ‘uke”( huke)?

Zanimljivosti

Banjalučki list „Razvitak“ iz 1938. godine donosi tekst o pojmu „babine ’huke“. Članak je karakterističan prije svega zbog toga što donosi priču o narodnom vjerovanju, a potom i zbog činjenice da je ovaj pojam koristio i sam Petar Kočić.

See the source image

Narod zapaža i nagle klimatske promjene na kraju zime i zove ih „babine ’huke“. Drže da ih ima svega devet, a neki po njima računaju i doba godine. I Kočić u svojoj priči „Grob slatke duše“ veli: „….uz ono devet babinije ’huka iza Mučenika…

U nekim krajevima kao i u Zmijanju „babine ’huke“ su prvih devet dana marta i završavaju se na Mučenike, a u Pounju su posljednja četiri dana veljače i prvih pet dana mjeseca marta. Svaki od tih devet dana ljudi namijene jednoj babi u selu. Ako je taj dan rđavo vrijeme, „salaukovina“ (mećava), sjete se najgore babe u selu, govoreći „Naopake te i te babe“, spomene se njeno ime, „post joj se njezin ukiselio“. Ako bude koji lijep, sunčan dan, onda reknu: „Sigurno je danas da je ta i ta baba“ i spomenu ime žene stare koja u selu uživa glas kao najbolja žena.

Ovaj pojam je ostao od prastarog narodnog vjerovanja po kome neke ličnosti magijama utiču na promjenu vremena, na kišu i na rod.

See the source image

Vuk je u svom Rječniku (Vuk Stefanović Karadžić „Lexicon SERBICO-GERMANICUM-LATINUM“, Beč, 1852, str. 10) naveo riječi „babini jarci, babini kozlići, babini ukovi“ i kao objašnjenje donio ovu narodnu priču:

„Pripovijedaju da je nekakva baba istjerala jariće u planinu, pa dunuo sjever i udario snijeg, a ona rekla: ’Prc Marcu, ne bojim te se – moji jarići petoroščići’. Na to se rasrdi Mart, pa uzajmivši od Februara nekolika dana, navali sa snijegom i s mrazom, te se smrzne i okamene i baba i njezini jarići. Narod priča o toj okamenjenoj babi sa jarićima da ih ima na svim većim planinama.“

Tekst o „babinim ‘ukama“ objavljen je u listu „Razvitak“, broj 4, 1938. godina, u rubrici „Iz naroda narodu“.

„Razvitak“ je književno-kulturni časopis koji je izlazio u Banjaluci između 1935. i 1941. godine. Pokrenut je kao nastavak Kočićevog „Razvitka“ iz 1910, sa ciljem „da bude ogledalo narodnog života u ovim krajevima, da pomaže proučavanje i kulturno razvijanje i daje pregled pojava i događaja kod nas i na strani“. Objavljeno je ukupno 76 brojeva.

/banjaluka.net/*