Višković: Pojačati kontrole, ne treba zatvarati ugostiteljske objekte

Društvo Republika Srpska

Na nivou gradova i opština formiraće se kontrolna tijela, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Kontrolna tijela će biti sastavljena od pripadnika MUP-a, komunalnih inspektora, kao i pripadnika Inspektorata Srpske.

Istakao je da za sada neće biti uvedene restriktivnije mjere.

– Potrebno je pojačati kontrolu sprovođenja postojećih mjera i sa sastanka imamo jedinstven stav, a to je da ne trebamo ići sa zatvaranjem – poručio je Višković.

Naglasio je da je jedinstven stav da ne treba zatvarati ugostiteljske objekte.

Naveo je da epidemiološka situacija zahtijeva da štabovi budu u stalnom zasjedanju.

On je još jednom apelovao da građani poštuju sve mjere da ne dođe do eskalacije stanja i da se ne dođe u situaciju da određene lokalne zajednice budu “zaključavane”, kao i određene djelatnosti.

Višković, koji je komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je da je njegov stav da oni koji ne poštuju mjere budu novačno kažnjeni, te da objekti u slučaju nepoštovanja mjera budu zatvoreni.

Višković je upozorio i da je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih među mlađim kategorijama stanovništva, te da je najveći procenat oboljelih u uzrasnom dobu od 30 do 40 godina, ali da procenti rastu i među djecom.

– Pratimo situaciju u oblasti obrazovanja, te nam je stav da ne idemo sa zatvaranjem škola u cijeloj Republici Srpskoj jer nije epidemiološka situacija ista u svim lokalnim zajednicama – rekao je Višković.

On je pojasnio da je to razlog zašto se potencira da lokalni štabovi, u skladu sa epidemiološkom situacijom na njihovom području, donose adekvatne mjere.

/rtrs/