SIMBOL JEDNE EPOHE: Serija “Jovanka Broz i tajne službe” na jesen stiže na RTS

Film Kultura

U MUZEJU Jugoslavije, počelo je snimanje igrano-dokumentarne serije “Jovanka Broz i tajne službe”, iz pera bivšeg direktora Vojnobezbednosne agencije, generala Svetka Kovača (scenariste serije “Tajne službe Srbije”).

Producentkinja je Danka Milošević, ispred produkcijske kuće GFC. Deset epizoda o životu udovice Josipa Broza Tita, bivšeg predsednika SFRJ, u režiji Nedeljka Kovačića, biće emitovane na jesen na RTS.

Cilj serije je da prikaže da li su i u kojoj mjeri službe bezbednosti imale utjecaj na to da mlada i lijepa partizanka dođe da radi u Kabinetu maršala Jugoslavije i postane osoba od njegovog najvećeg povjerenja, a zatim i supruga i životni pratilac. Videćemo najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska na rad u Bijeli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima. Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svjedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja naših i stranih istoričara.

СИМБОЛ ЈЕДНЕ ЕПОХЕ: Серија Јованка Броз и тајне службе на јесен стиже на РТС
Snežana Savić i Nebojša Dugalić kao Jovanka i Tito / Foto RTS

Iskusni psiholozi i psihijatri pokušaće da što vjernije prikažu Jovankin psihološki profil i da gledaocima pokažu da li su bile osnovane optužbe nekih ljudi iz Titovog okruženja da je ona “psihijatrijski slučaj”, paranoična i ljubomorna, ili je bila samo ponosna i dostojanstvena. Videćemo i zašto su Titovi bliski saradnici željeli da razvedu ili odvoje Jovanku od Tita i šta su sve koristili da bi to ostvarili. Saznaćemo i da li su neki događaji iz njenog života ostali prekriveni velom tajni.

Mladu Jovanku igra Milica Tomašević, a Tita Nebojša Dugalić. Svetozar Cvetković tumači lik Vladimira Bakarića, Gordana Kičića ćemo vidjeti u ulozi Aleksandra Rankovića, dok će lik generala Miškovića dočarati Aleksandar Srećković Kubura. Narator je Tihomir Stanić.

TAJANSTVENA, HRABRA I PONOSNA

GLUMICA Snežana Savić, koja igra Jovanku u zrelijim godinama, otkrila nam je više o njoj.

Vrlo tajanstvena, nije željela puno da priča, da se pojavljuje, osim u pratnji svog supruga. Bila je oficir, potpukovnik, žena koja ima odlikovanja u ratu. Vrlo hrabra, gorda, ponosita žena koja je svoj život do kraja podredila zadatku koji je imala.

/novosti.rs/*