Da li je moguće: Misterija rodne kuće Branka Ćopića

Književnost Kultura

Stanovnici Hašana, ponosni Brankovi zemljaci, decenijama su čekali obnovu kuće čuvenog književnika. Nakon mnogih obećanja, uglavnom predizbornih, obnova kuće je počela na stoti rođendan Branka Ćopića, donacijom Vlade Azerbejdžana, u iznosu od 80.000 KM.

Kuća u kojoj se rodio Branko Ćopić

Ostatak novca je donirala Vlada Republike Srpske i obnova je na kraju koštala 200.000 KM.

Svečano otvorena 2020. godine

Svečano je otvorena, nakon pet godina, u julu 2020. godine u sklopu projekta “Bašta sljezove boje”.

Novoizgrađena replika Brankove kuće

To nit je ta kuća, ni na tom mjestu

Međutim, nekidan šok- ova kuća nije na istom mjestu i ne izgleda autentično kao kuća u kojoj se rodio čuveni književnik, tvrdi Zdravko Vještica autor porodičnog stabla Ćopića. Zdravko je unuk Olge Gambirože, koja je Brankovom ocu Vidu, sestra od rođenog strica. Branko je svoje “bosonogo djetinjstvo” proveo u kući koju je sagradio njegov deda Petar 1887. godine doselivši se iz Like, zajedno sa svojim bratom Nikolom, u Brankovim djelima čuvenim “stricom Nidžom”.

“Ta kuća je bila sagrađena od brvana,pokrivena šindrom I imala je ognjište.Kao i većina kuća u to vrijeme”, dodaje Vještica.

Brankov otac je umro na Karpatima kao austrougarski podanik, a majka Soja, kao udovica preudala se i napustila Hašane, ostavivši sina i kćer. Branko je već tada išao u nižu gimnaziju u Bihaću. U novom braku je dobila je dva sina i nakon nekog vremena se odlučila vratiti u Hašane. Zajedno sa sinovima podigla je novu kuću na zemlji Ćopića, na čijem temelju je podignuta današnja replika.

Kuća Pere Ćopića na čijem je temelju izgrađena nova kuća

Kuća nije prikazana na pravi način

Dakle, obnovljena Brankova kuća nije prikazana na pravi način, ni po lokaciji, ni po izgledu. Umjesto stare brvnare napravljena je kamena kuća, a veranda na kući je plod mašte arhitekte.

Cijeli projekt “Bašta sljezove boje” je sprovela istoimena fondacija,čija ideja je bila i da se pored obnove rodne Ćopićeve kuće, uradi i cjeli sokak u kom će biti kuće likova iz Čopićevih romana, te “Deda Trišin mlin”. Naravno uz par privrednih objekata da bi projekat bio samoodrživ, nešto nalik Drvengradu na Mokroj gori.

Od projekta realizovana samo kuća

Od cijelog projekta realizovana je kuća, i to pod upitnikom da li je bila na tom mjestu i da li je tako izgledala.

O fondaciji iz Plandišta?

O Fondaciji “Bašta sljezove boje” čiji je ovo projekt ne može se gotovo ništa naći. Nakon svečanog otvaranja kuće Branka Čopića fondacija gasi sajt,  Fejsbuk stranicu i Jutjub kanal. Tragom informacija da provjerimo autentičnost kuće i lokacije sve, što smo saznali je da je fondacija i dalje registrovana u opštini Plandište u Srbiji.

“Lutat ćeš dugo svijetom bijelim, sa viteškim žarom, no jednoga dana korakom neveselim, vratit ćeš se domu starom” ovako je nekad pisao čuveni kniževnik upravo o svojoj kući i zavičaju dok mi i dalje tragamo za pravim informacijama.

/Banjaluka.com / Autor: Marko Zekanović /*