Gradiščanka Ognjenka Jovičić – prvi trener iz Srpske na FECC (FIBA Coaching Certificate program) najprestižnijem školovanju za košarkaške trenere

Gradiška Sport

mmgradiska 17. mart, 2021.

FECC je trogodišnji program osmišljen, i sprovodjen od strane Svjetske košarkaške federacije (FIBA). Ovaj program pohađa ukupno 60 trenera iz cijelog svijeta.
Privilegiju da bude jedna od njih ima i Ognjenka Jovičić iz Gradiške.

Ognjenka je vlasnik i trener KK “Lider” koji se bavi isključivo radom sa mlađim kategorijama, i sportskim obrazovanjem djece i mladih. Završila je Višu školu za košarkaske trenere u Beogradu, i Fakultet za zdravlje i sport u Beču (Austrija).
6 godina radi u svom klubu, i kao trener na kosarkaškim kampovima u inostranstvu i regionu.


FECC je školovanje namijenjeno upravo onim trenerima koji se bave razvojem mladih igrača. Mentori poput Svetislava Pesića, Pabla Lasa, i mnogi drugi iz vrhunskog košarkaškog miljea su neki od predavača, budućim nosiocima najviseg sertifikata u košarkaškoj trenerskoj praksi.

Predavanja se dešavaju, prve godine na Ecropskom prvenstvu za košarkase U16, ove godine u Skoplju (avgust), iduce godine na prvenstvu za kategoriju U18, i treće na prvenstvu za U20 igrače i time prati kompletan razvoj košarkaša. Izmedju prvenstava i predavanja, treneri imaju kućni zadatak, koji podnose svojim mentorima na uvid, a po završetku i ispit koji će odluciti o njihovom posjedovanju ovog najprestižnijeg sertifikata.

Ovo nije prilika samo za trenericu Ognjenku, ovo je prilika za sve mlade košarkašice i košarkaše sa kojima ona radi. Ovo je prilika i za Gradišku da krene putem stvaranja budućih vrhunskih sportista.