Od stare Lade napravili luksuznu limuzinu

Auto-moto

Iako su se Lade nekada vozile širom bivše Jugoslavije, bila je to mnogo otvorenija zemlja od država istočnog bloka, u kojoj su se osim domaćih automobila, proizvodili i sklapali i Citroënovi, Fiatovi, NSU-ovi, Renaultovi, Opelovi, Ostinovi i Volkswagenovi modeli.

Lade, tako, nisu bile pretjerano dominantne, ali su svojim robusnošću i izdržljivošću privlačile kupce, kojih je dosta bilo među onim vozačima koji su živjeli u seoskim sredinama, naročito kada su karavan verzije u pitanju.

Prva Lada ikada, model sa oznakom VAZ-2101, na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza poznata kao “žiguli” ili “kopejka”, bila je veoma popularna i u susjednoj Bugarskoj. A kako je taj kultni “komunistički” automobil ove godine proslavio 50. rođendan, naše komšije Bugari su odlučile da to na lijep način obilježe.

Bugarska tjunerska kuća GB Design, koja se bavi preuređivanjem enterijera automobila, preuredila je jedan beli “žiguli”, obogativši eneterijer kožom i luksuznim detaljima, uz dodatak nešto savremne elektronske opreme. I tako je nastala ova prelijepa Lada VAZ-2101 Exlusive – 50th Anniversary Edition.

Sve to je, međutim, dizajnirano u retro maniru, pa unutrašnjost ove Lade podsjeća na neki stariji model Rolls-Royce-a, Jaguara, ili nekih drugih luksuznih limuzina iz ‘60-ih i ‘70-ih godina prošlog vijeka.

Iako je spolja gotovo idenitčan kao i sve ostale “kopejke”, ova retro “šmeker” sa dosta stila izazvao je pravo divljenje brojnih obožavalaca automobila na društvenim mrežama, ali je takođe privukao i pažnju više ruskih medija.

/telegraf.rs/