Markica o „Zorki” – produžavanje sejćanja na vrijeme kada je kombinat sagradio pola Šapca(video)

Video Zanimljivosti

Šabački Narodni muzej u saradnji sa Poštom Srbije, prvi put je kreirao personalizovanu poštansku marku – sa željom da na simboličan način upotpuni i produži sjećanje na izložbu o Hemijskoj industriji „Zorka”.

Jedna poštanska marka i mnogo emocija. Panorama pogona „Zorke” za filateliste je poseban primjerak u kolekciji, a za nekadašnje radnike hemijske industrije – sjećanje na mladost.

„'Zorka’ nije bila samo jedan metalurško-hemijski kombinat sa 10.000 radnika, i nisu to bile tone koje je proizvodila, a proizvodila je skoro dva miliona tona, nego, to su bili ljudi koji su imali dušu”, rekao je nekadašnji urednik lista Zorka, Stevan Matić.

„Zorka” je najprije proizvodila sumpornu kiselinu i plavi kamen, širila kapacitete i izgradila skoro pola Šapca.

„'Zorka’ je njihova mladost. I ta emitovnost i ta lepršavost vremena u kojem su oni živjeli, vjerojatno na najbolji mogući način svjedoči riječ sigurnost, oni su u tom periodu imali osjećaj sigurnosti, znali su šta će biti danas, šta će biti sutra”, kaže autor izložbe o hemijskoj industriji Branislav Stanković.

Osim kolone radnika „Zorke”, koji poslije smjene izlaze iz fabrika, i pisma su za mnoge danas samo lijepa uspomena.

„Markica kao nešto bez čega nije mogla da teče komunikacija u periodu koji je obilježio najviše Šabac. Bili smo prijatno iznenađeni zato što je odziv fantastičan, za kratko vrijeme mi smo dosta markica i prodali i poslali u različite gradove”, istakla je Jovana Stojanac, VD direktora Narodnog muzeja.

„Zorka” nije ulagala samo u pogone i rudnike već i u ljude. Njena zastava vijorila se u 58 država na svim kontinentima.

/rts.rs/*