Bioskop iz bloka, i ove godine, širom Republike Srpske!

Film Gradiška Kultura

Za mmgradiska: Danijela Brajić

Gdje cvjeta limun žut srpski je dokumentarni film

Organizator Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”

Naši sugrađani imaće priliku vidjeti srpski dokumentarni film “GDJE CVJETA ŽUTI LIMUN” u Kulturnom centru Gradiška, u petak, 26. marta 2021. godine.

Film će se prikazivati u dva termina s početkom u 16 i 19 časova.

Mnogi sudbonosni datumi ostali su u sećanju srpskog naroda. Neki od njih ostavili su nam ponos i vječnu zahvalnost našim precima, dok su nas, nažalost, neki trajno urezali u bolno sjećanje na tragične i teške trenutke kojih je u istoriji Srbije bilo zaista mnogo.

Međutim, bez obzira jesu li ti datumi ponos ili tuga u nama, svi oni predstavljaju temelj na kojem gradimo i njegujemo svoju kulturu sjećanja. Zbog toga je danas, u trenucima moralne i socijalne erozije, u vremenu kad si više nego ikad ponavljamo da nema nade da se nešto mijenja nabolje, važno je shvatiti važnost obilježavanja važnih datuma u ozbiljan i odgovoran način.

Imajući u vidu da Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već skoro šesnaest godina promoviše aktivan način borbe za svjetliju i bolju budućnost našeg naroda, prije svega kroz pomoć najugroženijim višečlanim porodicama, odlučili smo da i ove godine nastavimo da dajemo svoj doprinos u negovanju kulture sjećanja i time obelježimo tri važne godišnjice:

  1. Dvadeset i šest godina od NATO bombardovanja Republike Srpske

2. Sedamnaest godina od Martovskog progona srpskog i nealbanskog – stanovništa sa Kosova i Metohije

3. Dvadeset i dvije godine od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju

Odlučili smo da godišnjice nastavimo da obilježavamo kroz humanitarnu akciju Bioskop iz bloka na kojoj će se ove godine prikazivati film – Gdje cvjeta limun žut. Posebnu zahvalnost dugujemo producentskoj kući Košutnjak filma koja je ustupila film na besplatno korišćenje.

Gdje cvjeta limun žut srpski je dokumentarni film o jednoj od najvećih tragedija srpskog naroda – povlačenju na ostrvo Krf za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ovo povlačenje poznato je kao Albanska golgota.

Sva prikupljena sredstva biće iskorištena za pomoć ugroženim porodicama u Republici Srpskoj.

/Boba V./*