Uskoro nova predstava “Gradskog pozorišta” Gradiška

Gradiška Kultura

mmgradiska 16. mart, 2021.

Glumci “Gradskog pozorišta” Gradiška su u Kulturnom centru Gradiška održali konferenciju za medije, a povod je bio rad na novoj predstavi pod nazivom “Pastorala”.

“Autor ove predstave je poznati srpski pisac Radoslav Lale Pavlović ( Moj rođak sa sela, Šovinistička farsa, Balkanska pravila, Mala…), koji je ovaj tekst besplatno ustupio pozorištu iz Gradiške”, istakao je glumac Draško Vidović, producent predstave.

“Glumci Gradskog pozorišta su pred 1. mart ove godine počeli sa radom na ovoj predstavi, a premijera je planirane za 15. april ove godine”, dodao je glumac Draško Vidović, producent predstave.

Pastorala je komedija u kojoj igraju četvoro mladih ljudi, jedna “vrckava”, vesela komična igra u kojoj četiri mlada glumca dočaravaju život na selu i u gradu. Priča prati jedan par sa sela i drugi iz grada koji dolazi kod prijatelja na selo. Između njih se razvija jedna igra, lepršava, ljubavna a radnja se dešava na selu tokom ljeta u vrijeme seoskog zbora i uz dozvolu autora radnja će biti smještena u Gradišci i u jednom od gradiških sela, a možda to budu Laminci.

“Donosimo jednu veselu priču koja će ljudima da bude zaista olakšanje u ovo vrijeme pandemije. Predstava koja će moći da se igra u bilo kojem ambijentu, a tako je pisana da bude praktična i izvodljiva u svakom smislu. Ono što je za nas važno je to što u predstavi igra naša sugrađanka Dragana Ilić, koja je završila Akademiju i koja je bila članica našeg Omladinskog studija a sad je tu kao profesionalaca to je za nas posebna čast”, rekao je Admir Mešić, režiser predstave.

“Mi se nalazimo u jednom prostoru, takozvanoj Maloj sali iako misli da je srednja po veličini, vašeg Kulturnog centra, koja po opremljenosti, tehničkoj, vizuelnoj, spada među najbolje sale na potezu Trst – Beograd i ovo je izuzetan prostor za igru, vrlo udoban, vrlo pozorištan i po samom položaju Gradiške kao grada, ovo može biti jedno vrlo važno mjesto u kulturi na mapi ne samo Republike Srpske nego cijele regije”, rekao je autor teksta, Radoslav Lale Pavlović.

/foto: viktor ćurić/ mmgradiska portal/

“Što se komada tiče imamo tu dilemu da li da živimo život ili da živimo koronu. Ova predstava, ovaj skup ovdje pokušava da živi život u nadi da ovo što nam se dešava ima kraj i da nije kraj svijeta. Ovo je jako vesela, jako uzbudljiva predstava koja priča prije svega o ljubavi i kako se osvaja. Šta je to kad si mlad, kad si pun snova, kad si pun želja i vjerujem da će to biti komedija del arte, komedija u maniru najboljih italijanskih predstava koje se tako potpisuju”, dodao je autor Radoslav Lale Pavlović.

Mladi glumci koji igraju u predstavi su: Dragana Ilić, Svetozar Babić, Amando Čenić i Smiljana Marinković.

“Mnogo mi je drago što sam ovdje u svom gradu i mene za ovo pozorište vežu jako lijepe uspomene, ovdje su se desili moji prvi glumački koraci. Komad je jako interesantan, lepršav mekan, opušten, otkačen, pun ljubavi i energije i ja vjerujem da ćemo se mi stvarno potruditi da to bude što kvalitetnije i što bolje“, rekla je Dragana Ilić, mlada glumica iz Gradiške.

“Predstava koja u ovo sivo doba korone donosi neku vedrinu i nadam se da će publika koja bude gledala predstavu iz sale izlaziti sa osmijehom i vedrinom i sa nadom da je život tu još uvijek i da nije nestao i pored svih ovih događaja koji se dešavaju“, istakao je glumac, Svetozar Babić.

/foto: viktor ćurić/ mmgradiska portal/

“Radujem se što radim ovakav komad i što radim u ovakom sastavu. Potrudiću se da u ovaj komad donesem pored lepršavosti, energije i mladosti i tračak Vojvodine, pošto glumim sebe, djevojku iz Vojvodine i s te strane mi je drago što mogu da doprinesem na taj način ovom komadu”, rekla je Smiljana Marinković.

/foto: viktor ćurić/ mmgradiska portal/
/foto: viktor ćurić/ mmgradiska portal/