Strašna tragedija u “utrobi zemlje”: Sedam rudara poginulo u eksploziji

Hronika Svijet
Sedam rudara poginulo je u eksploziji u rudniku uglja u provinciji Balučistan, na jugozapadu Pakistana, što je drugi takav incident u posljednjih sedam dana.

Eksploziju je izazvalo nagomilavanje metana u gasnom polju Torgar, na području Harnai, dok su radnici bili unutra, rekao je Rojtersu zamjenik komesara policije Sohail Anvar Hašmi.

“Spasilački timovi izvukli su tijela svih sedam rudara rano jutros. Oni su praktično izgorjeli jer je nakon eksplozije uslijedio ogroman požar u rudniku”, rekao je Rojtersu zvaničnik pri inspektoratu rudnika Šafkat Fajaz.

On je naveo da su radnici koji su izgubili život radili na dubini od 457 metara u trenutku eksplozije. On je dodao da je rudnik zatvoren i naređena je istraga. Osam rudara ostalo je zatrpano u rudniku Marvar 12. marta na dubini od oko 300 metara, nedaleko od granice sa Avganistanom, nakon eksplozije metana. Šest rudara je poginulo, a dvojica su spasena.

Rijetko naseljen i siromašan Balučistan bogat je nalazištima uglja, prirodnog gasa, bakra i zlata, a većina eksploatacije odvija se uz pomoć kineskih kompanija. Radnici i snage bezbjednosti česta su meta militanata. Za proteklih godinu dana, 102 rudara poginula su u Balučistanu u 72 različita incidenta.

/bl-portal.com/*