DA LI I VAS MUČI PROLJETNI UMOR?

Zdravlje

Postoje rješenja koja bi mogla da spriječe malaksalost i ostale tegobe!

Bolovi u mišićima i nedostatak koncentracije su neki od uobičajenih simptoma

U ovo doba godine, sasvim je normalno da patite od takozvanog proljećnog umora.

Pospanost, malaksalost, bolovi u mišićima i nedostatak koncentracije, samo su neki od uobičajenih simptoma.

Najbolji i najefikasniji lijek za proljetni umor je umjerena i kontinuirana fizička aktivnost, a preporuka ljekara je da svako prilagodi vežbe stanju organizma i zdravlja.

hodanje, šetnja

Nikako se ne treba nepripremljeno zaletati sa vježbama, recimo odmah igrati fudbal, jer takvim ponašanjem može da se postigne kontraefekat i da se izazovu čak i neki neželjene posljedice.

Pola sata laganog trčanja, šetnje ili vježbanja u prirodi je sasvim dovoljno da pokrente organizam i poboljšate cirkulaciju.

Stručnjaci takođe preporučuju da bar 15 minuta u toku dana provedete na suncu, kako biste tijelu obezbedili dovoljne količine vitamina D.

Proljećni umor lakše ćete podnijeti uz raznovrsnu ishranu sa dosta vitamina, posebno B i C. Vitamina C ima u kelju, brokoliju, paprici i jagodama, pa je i čaša prirodnog soka u toku dana sasavim dovoljna.

Tokom ovog perioda trebalo bi da jedete hranu bogatu gvožđem, kao što su meso, riba, jaja, morski plodovi, zeleno lisnato povrće, mahunarke, a dovoljo tečnosti će sprečiti pojavu glavobolje i slabosti i održavati krvni pritisak u normali.

pijaca, Povrće, Voće

Srcu izuzeno prija proljeće, jer se sa lijepšim vremenom snižava pritisak, smanjuje se suženje krvnih sudova na periferiji pa ono lakše radi, a popuštaju stres i depresija koji pogoršavaju zdravlje.

Kardiološki pacijenti sa dolaskom proljeća mogu da smanje dozu lijekova, odnosno da je prilagode uobičajenim temperaturama za ovo doba godine.

I dobar san je veoma važan, jer obezbeđuje oporavak organizma koji se u toku dana intenzivno “troši” na adaptaciju.

/espreso.co.rs/*