PJEŠČANA OLUJA U PEKINGU Meteorolozi objavili žuto upozorenje

Društvo Svijet

Peking je danas zahvaćen najvećom pješčanom olujom u posljednjoj deceniji, koja je stigla iz pustinje Gobi i zahvatila dijelove sjeverozapadne Kine, saopštila je meteorološka služba.

Meteorolozi su objavili žuto upozorenje ovog jutra, uz napomenu da se oluja širi iz Unutrašnje Mongolije u provincije Gansu, Šandži i Hebej, koje okružuju Peking.

– Izgleda kao kraj svijeta. Po ovakvom vremenu ja zaista, zaista ne želim da izlazim napolje – izjavila je Flora Žu (25), koja radi u modnom sektoru.

Susjedna Mongolija takođe je zahvaćena pješčanim olujama, a nestala je najmanje 341 osoba, javila je agencija Sinhua.

Letovi su otkazani u Hohotu, glavnom gradu Unutrašnje Mongolije, kao i petina letova na aerodromu u Pekingu od podneva po lokalnom vremenu,

Zvanični indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu danas je dostigao maksimalnih 500, a PM 10 čestice dostigle su koncentraciju od preko 8.000 mikrograma po metru kubnom u nekim okruzima, saopštio je centar za monitoring zagađenja.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje prosječnu dnevnu koncentraciju PM 10 čestica od najviše 50 mikrograma.

Koncentracija sitnijih čestica PM 2,5, koje mogu da uđu u pluća, takođe je preko 300 mikrograma po metru kubnom, dok je standard u Kini 35 mikrograma.  

/srpskainfo.com/*