Kako pripremiti savršeno kuvana jaja?

Život i stil

mmgradiska 14.mart, 2021.

Iako kuvanje jaja ne spada u super tešku kategoriju kulinarskih vještina, nije ih uvijek lako skuvati onako kako želite. Tvrdo, meko ili srednje kuhano jaje, u zavisnosti od toga šta vam odgovara, može predstavljati pravi izazov.

Koliko puta vam se desilo da ste umjesto srednje kuvanog dobili rovito jaje, a sljedeći put napravili još veću grešku, pa ga skuvali do te mjere da žumance ostane suvo, a bjelance postane poput gume?

Meko kuvana jaja

Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuvana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.

Srednje kuvana jaja

Ako želite srednje kuvana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuvana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a bjelance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.

Tvrdo kuvana jaja

Ako više volite tvrdo kuvana jaja, šerpu nakon ključanja skinite s vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suvo i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

/savjeti/