Govorili su joj da je debela i da nađe drugi hobi – sada je učiteljica baleta

Društvo Svijet

Posljednjih godina promijenili su se trendovi po pitanju izgleda javnih ličnosti, i počinjemo da se navikavamo na „nestandardne figure“ na modnim pistama, u filmovima i reklamama. Ali još postoje profesije u kojima mršavost ostaje obavezna. Zato je priča Žulije del Blanko inspirativna. Postala je balerina uprkos raskošnim oblinama.

Žulija je rođena u gradiću Limeira u Brazilu. Ima šestoro braće i sestara. Žulija je već sa tri godine prisustvovala probi amaterskog pozorišta u čijoj produkciji je učestvovao njen brat.

To joj se veoma svidjelo, a djevojčicu je čak privuklo da učestvuje u radovima na sceni. Ali ljubav prema pozorištu ubrzo je zamenla ljubav prema baletu, od momenta kada ju je majka prvi put odvela na baletsku predstavu.

Buckasta profesorka baleta ruši sve predrasude o ženskoj lepoti - Noizz

Kao djevojčica, Žulija je imala probleme sa težinom zbog poremećene funkcije štitaste žlezde, mada kao mala nije razumjela da je to na neki način razlikuje od ostale djece.

Djevojčice koje su upisivale balet, ukazale su joj na tu razliku a čak je i Žulijin učitelj rekao djevojčici da pronađe drugi hobi.

Zajedno sa roditeljima, potražila je pomoć doktora koji su joj objasnili da, uprkos svim naporima, nikada neće dostići „baletske parametre” u težini i da će stroge dijete na kojima je Žulija stalno bila, mogle bi da joj dodatno naruše zdravlje.

Žulija je najprije bila bijesna, ali, kako kaže, odlučila je da većinu onoga što je čula – ignoriše.

Težina tijela može da utiče na izvođenje skokova, ali može se raditi na istezanju bez obzira na težinu. To je Žulija učinila.

Buckasta profesorka baleta ruši sve predrasude o ženskoj lepoti - Noizz

Uspjela je da postigne odlične rezultate. Prema njenim riječima, na časovima istezanja njena dostignuća često šokiraju elegantnije balerine.

Danas je Žulija neko ko samostalno održava časove istezanja.

Poslije puno upornosti, pozorište u Rio de Žaneiru pozvalo ju je na saradnju. Počela je pleše u epizodnim ulogama, a publika ju je toplo prihvatila

Žulija sada ima 33 godine. Za profesionalni balet to je već ozbiljno doba u kojem balerine razmišljaju o budućnosti svoje karijere. 

Kao plus size balerina susrela se s nizom kritika pa je otvorila plesnu  školu u kojoj kilogrami nisu važni - Miss7.24sata.hr

Ipak, Žulija voli predavanja. Stekla je specijalno obrazovanje kao nastavnik klasičnog baleta.

Na univerzitetu su je takođe iskosa gledali, ali učenici su bili oduševljeni svojom nastavnicom.

Prednost Žulije kao pedagoga je u tome što zna da radi „sa ograničenjima” i sposobna je da prilagodi časove različitim mogućnostima svojih učenika.

Žulijin neuobičajen izgled, lijepo držanje i ljubav prema umjetnosti, takođe su privukli pažnju brazilskih modnih dizajnera. Kao i u drugim zemljama, plus-sajz moda je sve popularnija i u Brazilu, pa je Žuliji ponuđeno da učestvuje u raznim projektima te vrste.

Žulija zaista voli rad modela, jer je, kako kaže, to još jedna prilika da skrene pažnju na to da ljepota „nije ograničena na veličinu odeće”.

/rts.rs/*