Tajni znak se širi društvenim mrežama, morate znati šta znači i kako postupiti (video)

Društvo Svijet

Internetom se širi tajni signal i evo zašto morate da znate šta znači.

Kanadska ženska fondacija razvila je jednostavan signal kojim žrtve u većini slučajeva mogu da lako signalizuju da su u opasnosti i da im treba pomoć.

Već smo pisali o tome da su žene žrtve porodičnog nasilja u još većoj opasnosti sada kada je kretanje zbog pandemije svima otežano. Zbog toga, žene u ovakvoj situaciji su ugroženije nego ikada prije i bez mogućnosti da se negdje sklone.

Signal koji je ova fondacija osmislila lako se daje i uočljiv je. Izvodi se tako što žrtva prvo digne dlan, potom savije palac i onda obrazuje pesnicu. To je univerzalni znak za poziv upomoć kojim žrtva diskretno može da zatraži intervenciju.

Klip na kome se pokazuje izvođenje ovog znaka viralan je na svim platformama.

Andrea Gunraj, potpredsjednica ove fondacije objasnila je i kako reagovati ukoliko vam se žrtva na ovaj način obrati za pomoć.

– Ja bih, da dobijem takav signal, poslala poruku, imejl ili pozvala osobu. Važno je da uradite sve što je u vašoj moći da žrtvu ne dovedete u opasnost, da nasilnik ne vidi da se nešto dešava. Uz to, poželjno je da, ukoliko žrtvu zovete telefonom, postavljate pitanja na koja može da odgovori samo sa “da” ili “ne”, u slučaju da nasilnik sluša – zaključuje Andrea.

/mojabanjaluka.info/*