Izraelca koji je biciklom obišao svijet ubio autobus kod vlastite kuće

Hronika Svijet

AVANTURIST koji je biciklom obišao svijet i preživio pad s planine u Indiji preminuo je nakon što ga je u blizini njegovog doma u sjevernom Izraelu udario autobus.

Roei Sadan, poznat i pod nadimkom Jinji, imao je 39 godina. Od 2007. do 2011. godine je biciklom prešao 42 zemlje na šest kontinenata.

Autobus ga je udario pored ulaza u kibuc Rosh HaNikra u srijedu u 14:30 sati po lokalnom vremenu, piše BBC.

Nakon nesreće je prebačen u bolnicu gdje je preminuo u petak.

Tri godine nakon početka svog puta oko svijeta Sadan je za The Jerusalem Post napisao: “Dok prelazim kontinente, nisam sam. Posjećujem izraelske ambasade po svijetu, držim predavanja u školama i pričam svijetu o Izraelu… Neki me zovu ‘ambasador na kotačima’.”

Njegova ruta je krenula iz sjeverne Aljaske preko obala Sjeverne, Centralne i Južne Amerike. Nakon toga je vozio bicikl od samog juga Afrike pa do Etiopije, a zatim do Izraela.

Iduća tura je išla preko Europe, zatim Turske, Uzbekistana i Tadžikistana do Kine. Na kraju se dvije sedmice vozio obalom Australije.

Pet godina kasnije, 2015. godine, doživio je nesreću na planinarenju u sjevernoj Indiji. Na planini Stok Kangri se poskliznuo na stijeni i pao nekoliko stotina metara niže. Prevezen je u bolnicu, a nakon što mu se stanje stabiliziralo je prebačen na liječenje u Izrael.

Nakon nesreće se oporavio i nastavio se baviti biciklizmom.

/index.hr/*