Evropski pasoš o vakcinaciji važiće samo za vakcine odobrene u EU

Društvo Region

BRISEL – Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za cjepiva čiju je efikasnost ustanovila Evropska agancija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža „Juronjuz”, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali upotvrda za slobodno putovanje će biti izdavano samo za od vakcina koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson, prenosi Beta.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjerena potvrda na papiru.

Time da će građani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostraje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, potvrdu o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

/politika.rs/*