KUĆNI BUDŽETI NA UDARU: Cijene namirnica u Srpskoj iz dana u dan sve veće i veće!

Društvo Republika Srpska

mmgradiska 12. mart, 2021.

Čim je cijena barela nafte na svetskim berzama skočila, u Republici Srpskoj je poskupila hrana.

Ovim riječima se može dočarati kako naše tržište (ne)opravdano odreaguje na kretanje cijena goriva. Svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme kupujemo hranu, dakle osnovne životne namirnice, voće i povrće po višim cijenama. To je zvanično zabilježio i Zavod za statistiku RS, koji ima posljednje podatke za cijene u januaru.

U odnosu na decembar prošle godine, voće je skuplje za 3,8 odsto, riba 3,2 odsto, povrće 2,7 odsto, mlijeko i mliječni proizvodi, te ulje i masnoće za 1,6 odsto. Primjera radi, prosječna cijena litra ulja u Srpskoj je bila 2,28 KM u decembru, a u januaru 2,32 KM. Kilogram svježe pastrmke u decembru je u prosjeku koštao 9,66, a u januaru 9,74 KM. Junetina s kostima je bila 8,29 KM, a u januaru 8,56 KM. Kupus je poskupio u prosjeku za 14 feninga po kilogramu, pa je u januaru koštao 0,67 KM.

Banane su u prosjeku skuplje za čak 13 feninga po kilogramu i u januaru je prosječna cijena bila 2,08 KM. Skuplje su i jabuke za oko osam feninga i u prvom mjesecu su koštale 1,61 KM.

Prosječna cjena brašna skuplja je za dva feninga po koligramu i u januaru je koštalo 1,28 KM, dok je hljeb poskupio za jedan fening, pa je njegova prosječna cijena po kilogramu bila 2,17 KM. Statistika kaže da je prosječna cijena benzina u januaru bila skuplja za četiri feninga po litri, a dizela za šest.

/blportal/