Neki su maštoviti, nekima su to gluposti- kuhanje sa začinskim biljem

Biljke su čuvari zdravlja Zdravlje

Biljke daju novi dah života, bilje koje će zamijeniti so

Možete li svoju kuhinju opisati kao glasnika proljeća?

Od sremuša (divljeg bijelog luka) preko maslačka do jaglaca, zahvaljujući svojim sastojcima, budi naše vitalne snage, jača i dovodi naše tijelo da se ponovo kreće nakon zime.

Najvažnije je da pravilnom zamjenom začinskog bilja u kuhinji svako jelo dobije posebnu notu ukusa.

Bilje u kuhinji

Svježe bilje je vrlo popularno u našim kuhinjama. na prvom mjestu vodi peršun, zatim bosiljak, vlasac i potočarka.

Biljke u svakodnevnom životu:

Začini nisu samo u proljeće, bez sumnje su jedna od najljepših stvari na svijetu. Iako je njihov udio u svakodnevnoj hrani još uvijek tako mali, bilo kao lijek, fiziološke funkcije ili jela – začini i bilje su jednostavno dio.

Zdravstveni efekti

Priroda je u mnogome puno mudrija od nas i pruža nam od pamtivijeka u svakom trenutku godišnjeg doba ono što je u tom trenutku najbolje za naš organizam.

Većina biljaka su bogate vitaminom C i imaju puno važnih minerala i elemenata u tragovima. Tako imaju sposobnost dehidracije i pročišćavanja. Za jela koja su začinjena mnogim biljem, so je jedva potrebna i na taj način sprečava kardiovaskularne bolesti.

Začinsko bilje koje će zamijeniti so

1. Kardamo

See the source image

Kardamom se može koristiti kao plod, sjemenka ili prah
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umjesto soli. Za intenzivniji okus kardamoma u jelima potrebno je sjemenke malo popržiti.

2. Čili papričica

Ovaj začin prava je riznica vitamina - tportal

Intenzivan okus u potpunosti će zadovoljiti potrebu za soli u hrani, osim u kuhanom i svježem poput sendviča i salata. Ljutina će nas zagrijati i zaštititi od virusa.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

3. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice | Kreni zdravo!

Slankast i pomalo gorkast okus sjemenkama daje natrij zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

4. Bijeli luk

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja - Eko  proizvodnja | Agroklub.ba

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebice onaj osušeni u prahu.

5. Bosiljak

Kako sačuvati bosiljak za zimu - Ukrasno i ljekovito bilje | Agroklub.com

Bosiljak izvrsna zamjena za so. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuhanim jelima bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama.

6. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za so.

Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu (timijan), ružmarin, metvicu, lovor, mažuran, kadulju, peršin, sjemenke celera, crni papar, sjemenke bundeve.

Da biste maksimalno očuvali aromatične tvari, začinite jelo na samom kraju kuhanja.

Neki su maštoviti, nekima su to gluposti

/Boba V./*