Kakva se česma podiže mljekarici, posvećena majčinoj požrtvovnosti

Društvo Region

Zdravka Karadžića iz Sevojna majka othranila i odškolovala noseći svakog jutra mlijeko u kantama na vrata kupcima. Njoj u zahvalnost, Zdravko je, na 15. godišnjicu njene smrti, podigao česmu u obliku kante za mlijeko.

Još dok je s majkom čuvao stoku ovuda po Vlaovcu, Zdravko je maštao da napravi česmu bez koje su samo oni bili u kraju. I na petnestogodišnjicu majčine smrti zasukao je rukave. 

„Onda sam odlučio da napravim česmu, da posvetim njojzi, i pošto mi je majka bila mljekarica, ja sam to uradio, eto tu njenu kantu, a ove dve, dva krila simbolizuje mene i brata, pošto je ona uvijek govorila da smo mi njena krila. Puno puta sam ja nosio tu njenu kantu sa mlijekom dolje u Sevojno gdje je ona nosila…”, ispričao je Zdravko Karadžić iz Sevojna.

RTS :: Kakva se česma podiže mlekarici, posvećena majčinoj požrtvovanosti

Najmanje 10 litara dnevno, i po kiši i po suncu, zimi i ljeti, nosila je Ljubica, ne bi li svoje sokolove odškolovala, i ovo je najmanje što je za nju mogao da uradi, kaže Zdravko, da ćerci i unuci, svim žednima, prenese veličinu majki poput njegove.

„Mnogi idu gore na groblje, pa mnogi prolaze, ti što je ona njima nosila mlijeko, pa se oni, kad me sretnu dolje u Sevojnu, oni se zahvaljuju što nisam zaboravio majku”, dodao je Zdravko.

Po profesiji livac, danas penzioner, Zdravko je i gotovo deceniju član čačanskog planinarskog društva „Kablar”, koje mu je život učinilo bogatijim, pa se nedavno i njima zahvalio obelježjem na vrhu Kablara.

„Ja sam to zamislio kao mala srpska Sveta Gora, i eto da se odužim njima, jer sam mnogo prošao sa Kablarom.

Često je na Kablaru, a još češće kraj česme sa koje kad pije vodu, kaže, kao da ga je majka Ljubica napojila.

/rts.rs/*