Predstavljanje knjige: HILANDARSKI GODIŠNJAK (foto)

Gradiška Književnost Kultura

Za mmgradiska: Danijela Brajić

HILANDARSKI GODIŠNJAK

(izdavač Manastir Hilandar i Zadužbina svetog manastira Hilandar)

Ove godine ste mogli u Gradišci, po prvi put, obezbjediti za sebe primjerak i na taj način ugraditi sebe i postati mali zadužbinar manastira Hilandar.

Manastir Hilandar
Pirg Hrusija

Projekat je zamišljen na taj način da se kroz jedno jednostavno predstavljanje, jedan praktičan medij, prostim jezikom rečeno rokovnik, predstavi naša kultura koja je baštinjena unutar samog manastira. Godišnjak je nešto novo za manastir Hilandar, nov kao tip publikacije, jedan novi plod te stvaralačke djelatnosti koja postoji u Hilandaru od kako je on osnovan.

Ovo je jedno novo poglavlje, gdje kroz praktičnost treba da predstavi neko blago, aspekte manastirskog života u perspektivi ali prvenstveno to blago koje je ljudima ovdje nedostupno, čak i onima koji po blagoslovu odu u manastir. Malo ko od njih može da vidi ono što se čuva u riznici. Ta riznica je bogata i prebogata, blago prikupljano preko osam vjekova u kontinuitetu, naglasimo kontinuitet jer je to izuzetno važno.

Svake godine izdavač predstavi novi segment, nešto novo što će dočarati Hilandarsku kulturu.

Ove godine je posvećen sedamstogodišnjici blaženog usnuća Svetog i blagovernog kralja Stefana Milutina, drugog hilandarskog ktitora. Ovaj godišnjak vidimo kao maleno uzdarje za sva velika djela koja je Sveti kralj Milutin učinio za manastir Hilandar, priređen uz Božiji blagoslov, molitvama Svetoga.

Iz tajnog života svetog kralja biograf Danilo nam otkriva nešto čemu je on sam bio svjedok: ”Kada je noć dolazila, ovaj hristoljubivi gospodin moj činjaše ovo divno i bogoljubivo djelo koje niko nije znao: svlačio je sa sebe carske haljine koje je danju nosio i oblačio se u hudu i staru odjeću, prikrivši pritom i lice svoje da ga niko ne prepozna. Onda je, povevši sa sobom dvojicu ili trojicu slugu i zapovedivši im da nikome ne govore o onome što vide, uzimao sa sobom veliko mnoštvo zlata i drugih potrebnih stvari da bi ih razdao ubogima. Izašavši tajno iz dvora svog, i došavši neprimetno do stanova njihovih, on im razdeljivaše zlato, hranu i odeću, a oni ne znađahu ko im to daje. Ovo je blaženi kralj činio do kraja života svoga.”

Naš godišnjak nosi u sebi i jednu molitvenu poruku. Za svaki dan u godini navedeni su Sveti onako kako su upisani u pravoslavnom kalendaru.

Pirg kralja Milutina

Savremeni čovjek, kome je nametnuta brzina življenja koja onemogućuje ne samo redovno posjećivanje hramova i učestvovanje na bogosluženjima već i obavljanje ličnog molitvenog pravila, koristeći ga na pravi način.

Manastirska trpezarija

 Kada budemo upisivali svoje obaveze sastanke, susrete, ispite, proslave, posjete, putovanja-planirane za određeni datum, pogledajmo koji se Sveti toga dana praznuje i zamolimo ih da nam budu molitveni zastupnici za taj dan i da nam pomognu u svim izazovima koje on donosi.

Danijela Brajić : “A mi, dragi prijatelji, pokušajmo ugledajući se na primjer kralja Milutina, učiniti sebe boljima i istinskim duhovnim potomcima svetih Nemanjića.”

/Boba V./*