Društvene mreže i njihova tamnija strana : Bizarni i opasni izazovi postaju viralni

Društvo Tehnologija
Društvene mreže zamišljene su kao mjesto na kom ljudi mogu da razmjenjuju iskustva i iskazuju svoju kreativnost. Međutim, i one imaju tamniju stranu.

TikTok zahtjeva od korisnika da budu stari najmanje 13 godina, ali to ne znači mnogo. Dovoljno je da dijete koje ne pravi profil pod nadzorom roditelja ukuca lažni datum rođenja, što se, uprkos najavama i vještačkoj inteligenciji, i dalje ne provjerava dovoljno ažurno.

To što su društvene mreže lako dostupne, znači da je gotovo nemoguće kontrolisati ko ih sve koristi, kao i kakav se sadržaj na njima objavljuje. TikTok je, sa više od 800 miliona mjesečno aktivnih korisnika, preuzeo primat nad mrežama kao što su Instagram i Facebook.

I u Srbiji je primećen porast broja korisnika, pa tako ima i onih sa po nekoliko stotina hiljada pratilaca. Njihova uloga u javnom prostoru je veoma važna, ali, da li oni to shvataju?

“Mislim da influenseri imaju veliku odgovornost, pogotovo na Tiktoku koji je trenutno glavna društvena mreža”, rekla je za B92.net Ljiljana Milanović, tiktokerka. Dodaje i da su influenseri zapravo danas “idoli” djece, i da ih često slijepo prate.

“S obzirom na to da je publika većinski sastavljena od male djece, mislim da je jako bitno pažljivo izabrati šta će se plasirati na internetu, jer su djeca danas dosta povodljiva, i lako je uticati na njihova mišljenja”, ističe.

Opasnost je stvarna

Umjesto da bude jedan “prozor u svijet” više, TikTok prijeti da postane samo još jedna glavobolja, prije svega za roditelje čija djeca koriste tu platformu. Bilo da samo prate i posmatraju, ili objavljuju nešto na društvenim mrežama, iskustva djece mogu da budu veoma neprijatna. Sagovornica je navela da je čak morala i da se obrati policiji, jer je dobijala fizičke prijetnje i njene privatne informacije su objavljivanje bez pristanka, zbog stvari koje su se nalazile na njenom nalogu.

Kada stvari odu predaleko, gube se životi

U posljednje vrijeme, sve češće čujemo i o bizarnim i opasnim izazovima koji kruže TikTokom. Oni se veoma brzo prošire, objašnjava Milanovićeva, jer je dovoljno da jedna osoba to vidi i objavi, i vrlo lako se može desiti da postane “viralno”.

Naglašava i to da mediji imaju veliki uticaj, smatrajući da i oni moraju da budu pažljiviji kada biraju šta će i na koji način prikazivati, jer se često desi da korisnici odatle “dobiju ideje” za nešto što ranije nisu vidjeli. Krajem januara, u Italiji je jedna desetogodišnja djevojčica preminula zbog “igre gušenja” – u pitanju je TikTok izazov gdje je cilj izdržati bez vazduha što duže. I u Srbiji postoji gotovo identičan primjer – u Rakovici je pronađeno beživotno tijelo dječaka koji se, navodno, objesio jer je to “izazov” na TikToku zahtjevao.

Najavljeno grupno samoubistvo

Posljednji u nizu incidenata dogodio se kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo dopis od Interpola, koji upozorava na grupno samoubistvo mladih najavljeno putem TikToka. Ovaj dopis stigao je isključivo radi informisanja jer je grupno samoubistvo bilo najavljeno u Rusiji, ali MUP Srbije svejedno je obavestio roditelje da obrate pažnju na aktivnosti svoje djece na internetu u narednim danima.

“Najbolji način da se djeca zaštite od negativnih uticaja društvenih mreža, ako već moraju da im imaju pristup, jeste to da im roditelji ukažu na to da ne bi trebalo širiti privatne informacije, kao i da ne trebalo vjerovati svemu što se na internetu nalazi”, smatra sagovornica b92.

/B92/