Američka vojska ima NOVO”SUPER ORUŽJE”: ‘To će promijeniti način ratovanja’

Svijet Tehnologija

Razvili su posebne naočale montirane na kacigi koje vojniku omogućuju da vidi kroz zidove, ili primjerice kroz oklop bojnih vozila te mu na taj način pružaju potpunu svijest o situaciji u kojoj se nalazi te mogućim prijetnjama.

Američke vojne snage razvile su ‘integrirani sistem vizualnog povećavanja’ (IVAS) koji će njihovim vojnicima omogućiti veliku prednost u bliskoj borbi naročito kad je riječ o pješadiji.

Foto: Arno Burgi/DPA/PIXSELL

Naime, razvili su posebne naočale montirane na kacigi koje vojniku omogućuju da vidi kroz zidove, ili naprimjer kroz oklop bojnih vozila te mu na taj način pružaju potpunu svijest o situaciji u kojoj se nalazi te mogućim prijetnjama. Uz pomoć njih, vojnici koji se obično nalaze na kraju oklopnog vozila imaju potpuni pregled gdje su i kamo se kreću. Nadaju se kako će proizvesti desetke hiljada takvih naočala koje također vojnicima omogućuju da vide u mraku, što je iza nekog objekta, a čak mogu na leće projicirati i digitalne karte te druge podatke.


Foto: Arno Burgi/DPA/PIXSELL

Posebno će biti od koristi u opasnim situacijama kada vojnici neće trebati napuštati bojno vozilo budući da će putem kamera instaliranih na njegovu oklopu imati pregled onoga što se vani događa. To će umanjiti žrtve i promijeniti način djelovanja na terenu, uvjereni su u američkim vojnim snagama. Spomenute naočale gotovo su jednake onima koje već koriste i pripadnici američkih zračnih snaga u borbenim avionima.

Kako točno izgleda spomenuti IVAS sustav možete pogledati ovdje:https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a35565940/army-iavs-goggles-see-through-vehicles/

/večernji list/