Besana noć u palati, kraljica sazvala hitne sastanke: ‘Bacili su atomsku bombu na nas!‘

Svijet

Dok se personal besciljno mota po dvorcu, članovi porodice se zatvorili u odaje, odlučuju kako dalje

Nakon intervjua koji su Meghan Markle i princ Harry dali Oprah Winfrey, britanski Daily Mail vrlo slikovito opisuje trenutno raspoloženje u kraljevskoj porodici. Kako piše ovaj izrazito promonarhistički list, Buckinghamska palata paralizirana je “od užasa i zaprepaštenja” nakon što je princ Harry ovim intervjuom “bacio atomsku bombu na svoju porodicu”.

Kraljica Elizabeta II (94), princ Charles (72) i princ William (38) zatvorili su se u svoje odaje na krizne razgovore koje je sazvala sama kraljica o tome kako reagovati na niz zapaljivih optužbi koje su u razgovoru za TV kuću CBS iznijeli Harry i njegova supruga Meghan.

Oni upućeni u zbivanja u palači opisali su raspoloženje kao mješavinu “intenzivnog ličnog šoka i tuge” jer je princ, kako kažu, “stisnuo nuklearno dugme protiv vlastite porodice”. Nadalje, ti isti dobro upućeni izvori kažu kako pripadnici kraljevske porodice bauljaju dvorcem u nevjerici i opštoj konsternaciji, piše Daily Mail.

U intervjuu emitovanom u nedjelju kasno naveče po američkom vremenu, Meghan i Harry, među ostalim, optužuju neimenovanog člana kraljevske porodice za rasizam, sugerišući da je neko od njih pitao “koliko će njihova beba biti tamna”. Dodali su da ih je upravo rasizam dobrim dijelom i otjerao iz palate te su optužili kraljevsku mašineriju da nisu dali podršku Meghan kad su je mučile suicidalne misli.

Ministar u britanskoj vladi i blizak saradnik Borisa Johnsona, Lord Zac Goldsmith, jučer je ponovio kakvo je raspoloženje u kraljevskim krugovima. Odgovarajući na sugestiju da su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa “napunili avion i bacili bombu na Buckinghamsku palatu”, na Twitteru je objavio: “Ne samo na Buckinghamsku palatu – već Harryjevu porodicu. Harry je raznio svoju porodicu.”

Buckinghamska palata, koja nije bila obaviještena o odluci para da će dati intervju Oprah Winfrey, pripremala se za najgore. No, svi pomoćnici nisu mogli predvidjeti koliko će razoran razgovor doista biti. Intervju je samo u SAD-u gledalo 17 milijuna ljudi, a u međuvremenu je prikazan i globalnoj publici, uključujući i onu u Velikoj Britaniji.

Kako nadalje doznaje Daily Mail, kraljevski personal ostao je budno do tri sata ujutro i gledalo intervju putem video veze uživo iz SAD-a sa “sve većim osjećajem užasa i tuge”.

Kad je svanulo jutro, sazvani su krizni sastanci na kojima su sudjelovali visoki dužnosnici, kao i članovi kraljevske porodice, lično, telefonom i putem videopoziva.

Kraljica je u Windsoru razgovarala sa svojim sinom Charlesom koji je bio u Clarence Houseu, njegovom londonskom domu, i unukom Williamom, koji se također vratio u glavni grad iz Norfolka pripremajući se za povratak njegove djece u školu.

Izvori su rekli da se članovi kuće, od kojih su mnogi podržavali par najbolje što su mogli tokom “izuzetno teške i mučne tri godine”, osjećalo “ljutito i iznevjereno”, ali odlučno da “ostanu hrabri zbog starijih članova kraljevska porodice”. 

“Personal se besciljno mota po dvorcu. Ali postoji i snažan osjećaj potrebe da se zadrži dostojanstvo i pokaže suosjećanje. Puno je ljudi koji žele nešto reći, ali u okršaju “oko za oko, zub za zub” niko neće pobijediti”, rekao je jedan član dvorca. “Mostove nakon svega ovoga treba ponovno graditi.”

Kao najrazornije tvrdnje Meghan i Harryja Daily Mail navodi to da su i patili i kao rezultat očitog rasističkog plana protiv njih.

/jutarnji.hr/