Pijesak – resurs koji nam klizi kroz prste

Zanimljivosti

Sirovina koja se najviše konzumira na svijetu nakon vode. Pijesak je neophodan sastojak svakodnevnog života ljudi, ali ga je zbog sve veće potražnje sve manje u prirodi, upozoravaju naučnici.

Zbog velike potražnje pijesak može postati ugroženi prirodni resurs.

„Mislimo da pijeska ima svuda. Nikada nismo mislili da ćemo ostati bez njega, ali on polako nestaje na nekim mjestima”, rekao je naučnik za klimu iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) Paskal Peduci.

Peduci, koji je direktor UNEP-ove baze podataka o globalnim informacijama o resursima u Ženevi u Švajcarskoj, opisao je globalno upravljanje resursima pijeska kao „slona u sobi“.

“Vrijeme je da promijenimo percepciju pijeska”, rekao je Pascal Peduci.

Prema njegovim riječima, upotreba pijeska mogla se mjeriti samo indirektno, koristeći “vrlo, vrlo dobru” korelaciju između upotrebe pijeska i cementa.

UN procjenjuju da se godišnje proizvede 4,1 milijarda tona cementa, prvenstveno u Kini, što čini gotovo 60 posto današnjeg građevinskog buma.

Statistike pokazuju da je za proizvodnju svake tone cementa potrebno deset tona pijeska. To znači da svijet samo za zgrade troši 40 do 50 milijardi tona pijeska godišnje. Iznos je dovoljan za izgradnju zida visokog 27 i širokog 27 metara koji se svake godine obavija oko planete.

Upotreba pijeska u svijetu utrostručila se u posljednje dvije decenije, dijelom i zbog povećane urbanizacije i industrijalizacije.

Ova potrošnja premašuje prirodnu brzinu kojom se pijesak stvara pod utjecajem vjetra i vode.

UNEP je ranije upozoravao na uspješnu “pješčanu mafiju”, rekavši da postoje poznate grupe graditelja, dilera i biznismena koji posluju u zemljama kao što su Kambodža, Vijetnam, Kenija i Sijera Leone.

/rts.rs/*