Snježno nevrijeme u Njemačkoj urušilo štalu – uginulo 50 ovaca

Društvo Svijet

Nevrijeme je započelo još u nedjelju kada je napadalo 40 cm snijega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vjetrom što je uzrokovalo snježne nanose.

Snijeg koji je u Njemačkoj padao danima, zadao je mnogo brige i velike štete poljoprivrednicima, posebno stočarima. Najnovija loša vijest stiže iz mjesta Lipprechterode, u Tiringiji, saveznoj državi u središnjem dijelu te zemlje. Ondje se zbog vjetra i opterećenja snijegom urušio krov štale u kojoj se nalazilo nekoliko stotina ovaca. 

Uginulo je njih 50, a vatrogasci su uspjeli spasiti 350 životinja. Uplašene i ozlijeđene ovce među kojima je bilo i puno janjadi su spašavali ispod ruševina, na debelom minusu. 

Tamošnje vlasti traže od svih vlasnika poljoprivrednih objekata da provjere stanje na krovovima, posebno ravnima. 

Nevrijeme je započelo još u nedjelju kada je napadalo 40 cm snijega, praćeno velikim minusima i jakim istočnim vjetrom što je uzrokovalo snježne nanose. Ovako ekstremni uvjeti, piše TopAgrar, ipak nisu u tolikoj mjeri uobičajeni za sjeverne regije. 

Naime, snažan vjetar nanio je snijeg u štale, prekrio hranilišta za krave i bikove, a minusi zamrznuli vodu u pojilištima, ali i elektirčne muzilice krava. 

Agrarheute piše kako ovavku količinu s posljedicama za ljude i životinje Njemačka nije vidjela od snježne katastrofe 1978. godine. Iako su se padaline stabilizirale, opasnost predstavljaju jako niske temperature koje bi noću mogle dosezati i -18°C, a k tome puše i jak sjeverni vjetar.

Podsjetimo, u naše krajeve osjetno hladniji zrak dolazi sa sjevera, prema prognozi našeg prognostičara Dražena Kaučića. Od petka do nedjelje tokom dana temperatura zraka na kopnu i u planinama porast će samo do 0 ℃. Tijekom ranih jutarnjih sati na istoku i zapadu Hrvatske temperatura će pasti do -7 ℃, a u planinama do -10 ℃.

/agroklub.com/*