Japanci spremaju nešto čega nema ni u naučnoj fantastici

Svijet Tehnologija
japanci

Japanska kompanija Sumitomo Forestry krenula je s istraživanjem rasta drveća i korištenja drvenih materijala u svemiru. U tom smislu, udružili su snage s Univerzitetom Kyoto te će zajedno eksperimentisati s različitim vrstama drveta u ekstremnim uslovima na Zemlji, piše BBC.

Svemirski otpad postaje sve ozbiljniji problem u zemljinoj orbiti, obzirom da se sve više satelita tamo šalje.

Ono što drveni sateliti nude je to da bi izgorjeli u atmosferi prilikom ponovnog ulaska i po isteku svog vijeka trajanja, ali bez oslobađanja štetnih čestica u atmosferu ili stvaranja kiše ostataka koji potom padaju na površinu Zemlje i predstalvjaju opasnost za ljude, građevine i okoliš.

“Vrlo smo zabrinuti zbog činjenice da svi sateliti koji ponovo uđu u Zemljinu atmosferu prilikom izgaranja stvaraju sićušne čestice glinice koji lebde u gornjem dijelu atmosfere dugi niz godina”, kaže Takao Doi, japanski astronaut i profesor sa Univerziteta Kyoto.

S vremenom, to će uticati i na okoliš na Zemlji, poručuje on.

Doi je bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u martu 2008. godine. Tokom boravka na ISS-u postao je i prva osoba koja je bacila bumerang u svemiru, no to je bio posebno dizajniran bumerang za korištenje u uslovima mikrogravitacije.

Sumitomo Forestry koja je dio kompanije Sumitomo Group i koja postoji već 400 godina, obznanila je radi na istraživanju drvenih materijala visoko otpornih na promjene u temperaturama i sunčeve svjetlosti.

Drvo koje koriste u istraživanju nazvali su svojom R&D tajnom.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma u Zemljinoj orbiti nalazi se gotovo 6000 satelita, a njih 60 posto je nefunkcionalno i predstavlja samo svemirski otpad u Zemljinoj orbiti.

Proscjenjuje se da bi do 2028. godine u Zemljinoj orbiti moglo biti 15.000 satelita, uključujući i satelite SpaceX-a iz njihovog programa Starlink, koji predviđa u konačnici više od 10.000 satelita umreženih u orbiti koji omogućuju povezanost internetom na svim dijelovima planete.

Isto tako, svemirski otpad putuje strahovito velikom brzinom od 35.680 kilometara na sat, što znači da potencijalno može nanijeti veliku štetu bilo kojem objektu s kojim se sudari u Zemljinoj orbiti.

/banjaluka.com/