KOLIKO MOŽETE PITI DAN PARACETAMOLA? Prekoračenje ove doze može biti fatalno

Zdravlje

Mnogim ljudima je paracetamol prva pomoć koja im pomaže kada ih boli, ali nikada ne biste trebali uzimati ovu dozu!

Izvor: Foto: Shutterstock

Paracetamol se najčešće koristi za suzbijanje bolova, ali treba znati i ograničenja koja postoje u njegovom upotrebom. On funkcioniše tako što reguliše signale za bolove koji dolaze do mozga.

Često se koristi za ublažavanje različitih vrsta bolova, regulaciju simptoma gripe i snižavanje temperature. Unos više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti čitav organizam, što je posebno štetno za zdravlje.

Dopuštena dnevna doza od 500 mg paracetamola za odrasle 1 do 2 tablete 3 do 4 puta dnevno, pri čemu se doza od 4 grama (8 tableta) ne smije prekoračiti tokom 24 sata.

Razmak između uzimanja tableta trebao bi biti oko 4 sata. Paracetamol se nikada ne smije uzimati sam, bez savjetovanja s liječnikom. Prije davanja paracetamola djeci mlađoj od 12 godina, provjerite dozu kod liječnika. Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 6 godina, već za primjenu sirupa. Nikada ne kombinujte paracetamol sa bilo kojim drugim lijekom bez savjetovanja s liječnikom.

Inače, mnogi ljudi istovremeno uzimaju vitamin C i paracetamol. Međutim, trebali biste znati da uzimanje vitaminske tablete može pokrenuti bolnu žgaravicu. Ove tablete iritiraju jednjak i potiču lučenje želučane kiseline, koja je glavni uzrok jakih bolova u želucu. Vitaminske tablete uglavnom su prilično velike i mogu ugroziti funkcioniranje mišićnog prstena koji povezuje želudac i jednjak.

Liječnici sugeriraju da ako imate žestoku žgaravicu zbog uzimanja vitaminskih tableta, trebate spriječiti prestanak upotrebe. Međutim, ako su takvi vitamini propisani terapijom, a patite od žgaravice, poželjno je promijeniti proizvođača lijeka i odabrati manje tablete.

/lepaisrecna.mondo.rs/