Kao izuzetno rijetka pojava na nebu 21. decembra, “božićna zvijezda” svijetli nakon 800 godina

Zanimljivosti
Izuzetno redak fenomen na nebu 21. decembra, „Božićna zvezda“ svetli nakon 800 godina
Foto: Skeeze/Pixabay.com

Jupiter i Saturn će se toliko približiti 21. decembra da će izgledati kao dvostruka planeta, a tada će nebo zasjati božićnom zvijezdom ili Betlehemskom zvijezdom. Ovaj nevjerovatni fenomen izgledat će poput super svijetle mrlje na zemlji.


“Poravnanje između ove dvije planete prilično je rijetko, događa se svakih 20 godina ili malo više, ali ta je veza izuzetno rijetka jer su planete vrlo blizu jedna drugoj”, dodao je:

„Trebali biste se vratiti u zoru 4. marta, 1.226. Tamo ste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu.

Mnogi vjeruju da je legendarna zvijezda u biblijskoj priči o trojici mudraca koji su posjetili Isusa nakon što se rodio i da bi to mogla biti rijetka veza između Jupitera, Saturna i Venere, prenose mediji.

Ova nevjerovatna pojava u istoriji, poznata kao “Božićna zvijezda” ili “Betlehemska zvijezda” prema Mateju (Matej 2: 1-12), zvijezda je koja je donijela tri sveta kralja u Betlehem, gdje je Isus rođen.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važan element božićnog nakita povezan s hrišćanstvom.

Stručnjaci kažu da ovaj rijedak događaj može pratiti bilo gdje gdje je vedro nebo oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, kratkih zimskih dana, trenutka u godini kada je zemlja najmračnija i kad svane.

Tako bliska veza neće se ponoviti do 15. marta 2.080. godine.

/krstarica.com/