JAPANCI U EKSTAZI

Tehnologija

Znanstvenici su bili oduševljeni nakon što su otvorili svemirsku kapsulu: ‘Počeo sam vrištati!’

‘Mislim da sam najprije zanijemio, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sjećam‘

9614531

 Handout, AFP

Uzorci crne pješčane prašine prikupljene japanskom svemirskom sondom Hayabusa 2 na asteroidu 162173 Ryugu, udaljenom oko 300 miliona kilometara od Zemlje, premašili su očekivanja japanskih naučnika, koji su, kako je rekao  jedan od njih, ostali bez riječi nakon što su u ponedjeljak otvorili kapsulu.

Uzorci tla prikupljeni sa asteroida vrhunac su šestogodišnje svemirske odiseje svemirske letjelice Hayabuse 2, koja je u Japan stigla prošle sedmice, ali istraživači još uvijek nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da li je nešto bilo u kapsuli do početka ove sedmice.

“Cilj nam je bio prikupiti 100 mg ili više uzoraka tla s asteroida i u tome smo definitivno uspjeli”, rekao je Hirotaka Sawada iz Japanske svemirske agencije (JAXA), dodajući da je kada je prvi put vidio uzorke prašine jednostavno bio zanemen od uzbuđenja.

“Mislim da sam isprva ostao bez riječi, a onda sam počeo vrištati, više se ni ne sjećam”, rekao je na konferenciji za novinare. “Bilo je zaista drugačije od očekivanog, zapravo iznos je bio prilično velik.”

JAXA je objavila i fotografiju male količine crne prašine u metalnoj kutiji, što je dokaz i prvi uvid u rezultate šestogodišnje svemirske misije bez presedana.

image
Handout, AFP


Dragocjena prašina pronađena je u vanjskoj ljusci kapsule, rekli su službenici agencije, a veći uzorci trebali bi se uočiti čim otvore unutrašnjost spremnika, što je delikatan posao.

Naučnici vjeruju da bi uzorci mogli sadržavati organske tvari koje su mogle doprinijeti razvoju života na Zemlji. Nadaju se da će im ovi uzorci tla iz asteroida pružiti bolji uvid u hemijski sastav svemirskih tijela kakav je bio prije oko 4,5 milijardi godina, dok je Sunčev sistem još uvijek bio u povojima.


“Apsolutno smo oduševljeni. Toliko smo toga mogli naučiti i naučiti iz ovih uzoraka”, rekao je Sei-ichiro Watanabe, profesor na Univerzitetu Nagoya i šef istraživačkog tima.

Polovinu uzoraka iz Hayabusea 2 podijelit će naučnici iz JAXA-e, američke svemirske agencije NASA i drugih međunarodnih organizacija, a ostatak će se zadržati za buduća istraživanja, s obzirom na brzi napredak analitičke tehnologije.

Naučnici s ponosom ističu da posao za sondu još nije gotov jer će je vratiti na novu, dužu misiju usmjerenu na dva nova asteroida. Sonda je ispustila uzorke tla sa asteroida na Zemlju bez fizičkog sletanja na nju.

image
Str, AFP

Svemirska letelica Hayabusa 2 prva je u istoriji donijela uzorke svog tla sa Zemlje na udaljeni asteroid. Pokrenut je u decembru 2014. U junu 2018. godine dostigao je cilj, asteroid Ryugua, a u septembru iste godine započeo je njegovo istraživanje.

Tokom boravka u blizini ovog asteroida, sonda je lansirala projektile prema njemu i aktivirala bombe kako bi podigla prašinu i sakupila uzorke.

Zahvaljujući ovom načinu “miniranja” na asteroidu prikupljeni su podzemni uzorci prašine i kamenja. Na taj način je prvi put u istoriji prikupljen materijal ove vrste.

/jutarnji.hr/