Priprema djeteta za polazak u privatni vrtić

Društvo Život i stil

Razdoblje adaptacije djeteta nakon polaska u vrtić vrlo je važno. Duljina trajanja je individualna jer je svako dijete priča za sebe. Što kao roditelj možete učiniti kako biste sebi i djetetu omogućili brzu i bezbolnu prilagodbu novom okruženju? Nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta za uspješno prolazak kroz razdoblje prilagodbe.

Počnite se pripremati na vrijeme

Nužno je pažljivo planiranje. Upis djeteta u predškolsku ustanovu ne događa se iznenada. Bilo bi idealno započeti pripreme nekoliko mjeseci prije polaska u vrtić. Oni impliciraju više stvari, a cilj im je učiniti dijete što lakšim uklapanjem u novo okruženje.

Gotovo svi privatni vrtići imaju posebne programe prilagodbe koji uključuju postupno uvođenje djeteta u rad grupe. No, budući da se adaptacija u vrtiću provodi bez prisustva roditelja, vrlo je važno da se dijete prvih dana u predškolskoj ustanovi pripremi kod kuće.

Razgovarajte s djetetom

Odvojite posebno vrijeme za razgovor s djetetom o odlasku u vrtić. Uvijek imajte pozitivan stav. Predstavljajte vrtić kao nešto novo i uzbudljivo.

Objasnite djetetu detaljno kako izgleda dan u vrtiću. Uvjerite se da razumije da ga uvijek pokupite na kraju dana i odete kući.

Strah od odvajanja od roditelja je normalan. Sa druge strane, kod roditelja se takođe javlja briga da li dete suviše pati u prvim danima odvajanja.

Recite djetetu kako vam je bilo kad ste bili mali i išli u vrtić, jer djeca vole slušati o iskustvima svojih roditelja kad su bili njihove dobi. Navedite što više pozitivnih primjera. Recite mu da će upoznati nove prijatelje.


Opišite kako izgleda vrtić i recite mu da tamo ima puno novih i zanimljivih igračaka. Pobudit ćete njegovu znatiželju. Pažljivo slušajte što vam dijete ima reći ili pitati. Otkrijte čega se boji i razgovarajte s njim o tome.

Lutkarsko pozorište


Priprema djeteta za polazak u vrtić, osim razgovora, uključuje i neke kreativne metode. Djeca najviše uživaju u igri, pa je to izvrstan instrument kroz koji se može učiti.

Oponašanje situacija iz vrtića koristi se za upoznavanje djeteta kroz igru ​​uloga s onim što ga tamo čeka. U tu svrhu poslužite plišane igračke. Uzmite neke od omiljenih plišanih životinja vašeg djeteta i podijelite uloge. Meda može biti učiteljica, slon i prijatelj zec iz vrtića. Zaigrajte situaciju u kojoj se zec uplašio. Šta zec radi kad se boji? Reći će prosvjetni radnici.

Uključite u scenarij neke uobičajene svakodnevne situacije iz vrtića, poput obroka ili odlaska na toalet. Dodijelite jednoj igrački ulogu mame ili tate (ili osobe koja će doći po dijete u vrtić) i na kraju svake predstave odglumite odlazak kući.

Neka u igri vaspitačica kaže drugim igračkama da ne budu tužne i da se ne brinu jer uskoro će i njihovi roditelji doći po njih.

Dijete kao glavni junak priče

Zamislite priču ili bajku u kojoj je vaše dijete glavni lik. Radnja se odvija u vrtiću, a tema su razne zanimljive avanture. Ubacite smijeh i humor. Stvorite zaplet koji prikazuje stvarnu situaciju.

Kroz bajku, ali i kroz razgovor, prenesite djetetu poruku da je normalno ponekad se bojati, ali istom prilikom ohrabrite ga i dajte vlastite primjere prevladavanja straha. Priča može biti u nekoliko dijelova. Povoljan trenutak za ispričati ovu priču je prije spavanja.

Pomoć starijeg brata ili sestre

Ako vaše dijete ima starijeg brata ili sestru, neka aktivno sudjeluje u pripremi za vrtić. Djeca starije braće vide uzore koje vole slijediti. Neka im govore o svojim pozitivnim iskustvima iz vrtića.

Ovi primjeri ne samo da će djetetu puno značiti kao poticaj, već će dodatno pobuditi njegovu znatiželju. Dijete će se željeti poistovjetiti sa starijim bratom ili sestrom. Radovaće se odlasku u vrtić i željno će ga iščekivati.

Pripremite sebe


Priprema za polazak u vrtić znači i da se roditelji sami pripremaju za njega, posebno ako im je to prvo dijete. Nedostatak iskustva stvara mnoge brige i strepnje.

Nekim roditeljima je vrlo teško kad čuju plač djeteta, što je sasvim normalno dok period adaptacije ne završi. Prihvati to kao nešto što se očekivalo.

Odaberite kvalitetan privatni vrtić čije osoblje imate povjerenja i prepustite profesionalcima da rade svoj posao. Uzmite slobodne dane kada vaše dijete krene u vrtić kako biste ga mogli nakratko napustiti.

Boravak se postepeno produžava iz dana u dan, sve dok jednog dana dijete ne ostane spavati. Smatra se da je adaptacija uspješno završena kada dijete bez većih poteškoća provede cijeli dan u vrtiću.

Izbor kvalitetne predškolske ustanove vrlo je važan. Prednost privatnih vrtića je što se rad organizira u malim grupama. To omogućava individualni pristup svakom djetetu i veću posvećenost vaspitača individualnim potrebama djeteta.

Prilikom odabira vrtića, web stranica mirandre.com će vam biti od velike pomoći, s ažurnim popisom svih vrtića s detaljnim prezentacijama i puno fotografija. Posjetite ih više i upoznajte osoblje koje će vam pomoći da donesete pravu odluku o odabiru najboljeg vrtića za svoje dijete.

/rts/rs/