Otvoren legat Ružice Sokić u Adligatu

Kultura Region
Otvoren legat Ružice Sokić u Adligatu
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” | Otvoren legat Ružice Sokić u Adligat

Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić (1934-2013) otvoren je danas u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” iz Beograda.

U prisustvu svega petoro gostiju, poštujući sve mjere Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, na godišnjicu rođenja slavne glumice, govor je održao njen suprug, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić.

“Veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima, kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce”, obratio se prisutnima gospodin Lukić.

Zbog epidemiološke situacije, posjetioci će morati da sačekaju nekoliko mjeseci da uživo vide značajan dio Ružicine zaostavštine.

Današnji dan je ujedno i dan Fondacije Ružica Sokić i dan kada se dodijeljuje Godišnja nagrada ”Ružica Sokić” mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni.

Nagradu su do sada dobile glumice Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković.

Ipak, ove godine, zbog pandemije i svih nametnutih ograničenja svima, a posebno pozorišnoj sceni u cjelini, nagrada nije dodijeljena, a umjesto toga skromno, ali svečano, obilježeno je formiranje legata u Adligatu.

U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u Adligatu sva ostala građa, udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji.

Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača Adligata – Stevanke Češljarov, a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremila i poseban Prospekt – “Kulturno nasleđe Ružice Sokić”.

U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, dio biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama, ali i namještaj iz stana slavne glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista “Pravda”.

“Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove Pozorišne zbirke”, objašnjava Viktor Lazić, predsjednik Adligata, koji je nedavno primljen za člana upravnog odbora te Fondacije, kao znak povezivanja, poverenja i spremnosti na zajedničku saradnju dve institucije.

Antologijska glumica je tokom karijere bila veoma produktivna, odigrala je više od 400 uloga: 97 u pozorištu, 28 na u TV dramama, 57 u TV serijama, 199 radio-uloga i 51 uloga na filmu.

Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, posebno u savremenom repertoaru domaćih dramskih pisaca, prije svega Aleksandra Ace Popovića, i stranim dijelima avangarde i moderne dramaturgije.

Bavila se i pedagoškim radom jedan kratak period, vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti “Braća Karić” (1996-2000).

Nosilac je skoro svih nagradi na filmu i pozorištu, od čega su najznačajnije Zlatna i Srebrna arena na Filmskom festivalu u Puli, ali je i dobitnica nagrada “Žanka Stokić”, “Dobričin prsten”, “Zlatni ćuran”, “Joakim Vujić”, “Pavle Vuisić”, “Zlatna arena”, “Sterijine nagrade”.

Sve te nagrade se sada mogu videti u Adligatu kao pregled njenih trijumfa u karijeri.

Tokom 2010. godine objavila je knjigu sjećanja “Strast za letenjem”, a o Ružici Sokić kao veoma plodnoj pozorišnoj i filmskoj umjetnici objavljeno je pet knjiga.

Kao zaslužni umjetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja Ministarstva kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom, čime je određeno i mjesto njene sahrane 2013. godine u Aleji velikana na Novom groblju.

Legat i protokol o saradnji sa Fondacijom Ružice Sokić kvalitetnije će predstaviti izuzetno značajnu istorijsku građu u vezi sa životom i radom velike glumice, kao i vanserijskog kulturnog opusa kojim je zadužila Srbiju.

Adligat predstavlja Udruženje za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju, Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Biblioteku Lazić (od 1882. godine), na adresi Josipa Slavenskog 19a u Beogradu.

/nezavisne.com/