Mileva Mirović Tanić, majka prijevremeno rođene djevojčice, za “Glas Srpske”: Brojali smo svaki gram i vjerovali u bolje sutra

Republika Srpska Zdravlje
Mileva Mirović Tanić, majka prijevremeno rođene djevojčice, za “Glas Srpske”: Brojali smo svaki gram i vjerovali u bolje sutra

ISTOČNO SARAJEVO – Saplićući se o brige i emocije, danima sam obilazila inkubator u kojem je mirno spavala moja Mirjana, mrva koja je požurila da ugleda svijet svojim krupnim okicama. Brojeći gram po gram koji je dobijala od majčinog mlijeka i vjerujući u bolje sutra, dobile smo najveću bitku i u zagrljaju otišle svojoj kući.

Tim riječima Mileva Mirović Tanić iz Istočnog Sarajeva, majka prijevremeno rođene djevojčice, za “Glas Srpske” počinje priču o svojoj mrvici. Bila je to njena prva trudnoća, po svim parametrima uredna sve do petog mjeseca, kada nastaju komplikacije. Dane je provodila ležeći kod kuće u nadi da će priča imati srećan epilog i da će, kada za to dođe vrijeme, svoju kćerku držati u naručju. Međutim, djevojčici se žurilo i 24. februara 2015. godine došla je na svijet u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS. Iako je rođena u 30. sedmici trudnoće i bila teška svega 1.680 grama, na porodu je dobila ocjenu devet do deset, što je njenoj majci ulilo nadu da će ovaj mali borac pobijediti.

– Ona je smještena u inkubator na intenzivnoj njezi. Zahvalna sam svim ljekarima i sestrama koji su brinuli o našoj djevojčici onda kada je umjesto u našem zagrljaju boravila u inkubatoru, a kasnije i na toplom krevetiću – kazala je Mileva. S obzirom na to da je te godine u Srpskoj bila epidemija morbila, posjete u bolnicama bile su zabranjene. Iako kilometrima daleko, suprug Zoran bio joj je najveća podrška.

– Živjeli smo dan za danom. Kada sam suprugu poslala prvu fotografiju naše kćerkice, rekao je: “Moja mrva”, i to je ostao njen nadimak i do danas – istakla je Mileva naglasivši da su dani koji su slijedili bili obojeni brigama za život i zdravlje djevojčice.

Ističe da je svakodnevno strepjela da li je Mirjana pojela sve obroke, da li joj je to bilo dovoljno i koliko je grama dobila.

– Debelo staklo inkubatora dijelilo me od moje djevojčice, a svaka kap mlijeka koju izdojim bila je jedina veza između nas. U bolnici smo ostale mjesec dana – rekla je Mileva dodavši da ih je po izlasku kući čekalo mnogo pregleda i nalaza, ali da je mali heroj sve to hrabro izdržao.

Mirjana je danas vesela i vragolasta djevojčica i, kako kaže njena majka, nema mirne mrvice, a to potvrđuje podatak da je prohodala sa 13 mjeseci, iako je rođena dva i po mjeseca prije termina.

– Radoznala je i želi da otkriva svijet. Ide u vrtić, gdje svi znaju da je ona mrvica, a iako još nije napunila šest godina, uveliko podiže svijest o prijevremeno rođenoj djeci među svojim drugarima – ispričala je ponosna majka. Uz ogromnu ljubav mame i tate, Mirjana sa sestrom Dušanom hrabro korača u nove životne pobjede.

Mileva je i predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” koje je inicijator ovogodišnje humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” namijenjene pokretanju banke humanog mlijeka, prve u Srpskoj i BiH.

– Banka je najvažnija za majke koje iz nekog razloga ne mogu da doje djecu, jer majčino mlijeko je hrana i lijek i jedina spona između majke i bebe – poručila je Mileva i pozvala sve da se uključe u akciju i pozivom na humanitarni broj 1411 doniraju jednu marku kako bi “mrvice” stigle do svoga cilja.

Račun

U okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se 11. godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, otvoren je i račun posebnih namjena. Fizička i pravna lica koja žele mogu da doniraju novac uplatama na račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

/Glas Srpske/