Kada dječja zabava s računa oduzme 16.000 USD

Svijet Tehnologija


Igrajući svoju omiljenu igru ​​”Sonic Forces”, šestogodišnji Amerikanac potrošio je 16.000 dolara prije nego što je iko primijetio.

Posljednjih godina, kompanije poput Apple-a uvele su preventivne mjere koje omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad iPhoneima i iPadima kako bi mogli kontrolisati kupovinu putem aplikacija.

Igranje na telefonu može da dovede do neplaniranih troškova
Igranje na telefonu može da dovede do neplaniranih troškova

Takva “ponuda” tehnoloških giganata nije došla slučajno, već kao odgovor na neplanirane troškove koji su neugodno iznenadili ko zna koliko roditelja, ali i same korisnike koji nisu bili svjesni da su nešto kupili, odnosno potrošili novac.

Nažalost, Jessica Johnson je i na svojoj koži, tačnije na svom bankovnom računu, osjetila kako to izgleda kad nemate kontrolu nad uređajima s kojih djeca mogu ići u kupovinu.

Jessicin sin George, igrajući tokom ljeta, zaradio je račun od 16.000 dolara.

Video igra koja je privukla pažnju ovog šestogodišnjaka je Sonic Forces. George je prvo kupio pakete od 1,99 dolara, ali s vremenom je napredovao na 99,99 dolara.

Dopune za video-igru
Dopune za video-igru “Sonic Forces” koju je njen sin igrao koštale su Džesiku više od 16.000 dolara

Samo u jednom danu, „25 dopuna“ Džordža je koštalo više od 2.500 dolara.

Jessica je prvo pomislila da je to jedna od mnogih elektroničkih prevara i obratila se banci. Međutim, banka je potvrdila da je obavila sve kupovine i da bi za daljnje informacije trebala kontaktirati Apple.

Kompanija „Epl“ potvrdila je navode banke, uz obrazloženje da su kupovine došle preko aplikacije unutar pomenute video-igre. 

Tada je Džesika shvatila da je ceh napravio njen sin. Za povrat novca bilo je prekasno jer je istekao period od 60 dana. 

Iako je ljuta na sina koji je napravio račun, Džesika ipak smatra da je pravi krivac „Epl“.

“Moj sin nije shvatio da je to stvarni novac. Kako je mogao? Igra se s likovima iz crtića u svijetu za koji zna da nije stvarnost. Zašto bi onda novac bio stvaran? To bi od njega zahtijevalo veliki kognitivni skok “, objasnila je Jessica.

/rts/rs/