F-117 na vodi – misterija američkog „nevidljivog” broda

Svijet Tehnologija

Američka mornarica je radila na projektu „nevidljivog” broda „Morska senka” koji je često nazivan i F-117 na vodi. Predviđeno je bilo da ima slične karakteristike kao i nama dobro poznati avion – da bude stelt brod. „Morska senka” nije nikada zvanično ušla u flotu, ali sudeći prema pisanju medija, inženjeri su primenili neke od tehnologija sa tog projekta na razarače klase „zumvalt”.

Jedini pokušaj SAD da napravi „nevidljivi brod” nazvan je „Morska senka” (Sea Shadow).

Projekt je razvijen u potpunoj tajnosti prije desetak godina u tvornici “Lockheed” u Kaliforniji.

Međutim, bilo je potrebno plovilo testirati na dnevnom svjetlu i zbog toga je cijeli program deklasificiran. Ali osim toga, većina pojedinosti ostala je nepoznata.

Ono što je poznato je da je brod bio dugačak 48,7 metara, širok 21,3 metra i težak oko 560 tona.

Svrha je bila istraživanje integracije novih tehnologija u vojne brodove. Među novim tehnologijama je bio i “signature control”, što praktično znači „stelt”.


Kada pogledate oblik broda, odmah je jasno da je dizajnom dominiralo izbjegavanje vidljivosti. Oblik veoma podsjeća na avion F-177, još jedan proizvod kompanije “Lokid”.

“Ako dodate krila, vjerojatno biste mogli poletjeti s tim”, šalili su se mnogi.

Kome treba nevidljivi brod

Magazin Popular Mechanics analizira zašto je mornarica SAD odlučila da pokuša da napravi nevidljivi brod.

Dio odgovora na to pitanje može se naći u novinskim naslovima iz tog razdoblja. Rakete vođene radarom, poput francuskog “egzoceta”, pokazale su se vrlo učinkovitima i dale su manjim mornaricama priliku da nanesu štetu velikim i bolje opremljenim snagama.

“Morska senka” kod San Franciska

Mogu da se ispaljuju iz patrolnih brodova, helikoptera ili aviona, a lete skoro supersoničnim brzinama. Pritom, lete veoma nisko, i kada ih uoče radari, obično bude prekasno.


Procjenjuje se da se u rukama više od 50 mornarica svijeta nalazi više od 15 000 projektila te vrste. To, kako piše Popular Mechanics, čini da kapetani brodova širom svijeta ponekad samo žele nestati.

Šta sa tragovima u talasima

“Morska sjena” neodoljivo podsjeća na F-177, ali “stelt” tehnologija na moru zahtijeva mnogo više od smanjenja radara.

Sonari i infracrveni senzori predstavljaju jednako veliku prijetnju brodovima. Pa čak i ako bi brod mogao biti potpuno “nevidljiv”, problem je trag koji ostavlja.

Savremeni radari mogu da otkriju talase koje izazivaju čak i mali brodovi, a američka vojska je verovala da Rusija možda razvija satelistske senzore za nadgledanje okeana. 

Unutrašnjost broda
Unutrašnjost broda

“Morska sjena” pokušala je riješiti ovaj problem smjestivši ga na dva pontona slična pontonu, što bi pored stabilnosti brodu omogućilo prodor u vodenu površinu s minimalnim tragovima.

Bučnije komponente su bile iznad vode, što ih je činilo teže uočljivim za sonar.

Vjerovatno su dizel motori bili iznad vode, a svaki ponton sadržavao je po jedan električni motor.

Visoki troškovi i komplikovana proizvodnja 

Što je loše – sve ove tehnologije imale su visoku cijenu.

„Morska senka” je bio „stelt” brod, ali veoma težak za proizvodnju, nesposoban za veće brzine i bez mogućnosti da nosi teško naoružanje.

Stoga se vjeruje da je njegova svrha prvenstveno bila istraživanje stelt sposobnosti koje su kasnije primijenjene na druge brodove.

Uz pomoć tog projekta redukovan je radarski odraz određenih razarača.

Međutim, svi ti brodovi se opisuju kao „manje uočljivi”, a ne kao potuno stelt plovila. 

Kritičari su također rekli da bi mornarica uz pomoć nuklearnih podmornica već mogla neopaženo djelovati na moru, ali stelt brod imao bi najmanje dvije prednosti.

Prvo, mogao bi da bude korišćen za protivvazdušnu odbranu, a drugo – mogao bi da deluje u nekim strateški važnim područjima koja su zbog manje dubine vode, nedostupna za podmornice, odnosno da se više približe obali.

/rts/rs/